Stannfåglarna

Bok av Inger Henricson
I norrländska Klippsta bor Kristina och Johan. Året är 1901 och det är knapra tider. Många beger sig till Amerika, men med barn nummer två på väg känns en resa över oceanen som ett orosmoment för mycket. Istället hittar Johan en plats för dem att bygga ett hem - något som myndigheterna gör allt för att stoppa. Huset rivs två gånger om, men tack vare vänner och stark gemenskap byggs det upp igen. När väl huset får vara ifred är det istället döden, och livet självt, som sätter tillvaron på prov... "Stannfåglarna" är en stark skildring av livet kring sekelskiftet och baseras på verkliga personer och händelser. Inger Henricson, född 1940, är en svensk författare från Dorotea. Hon tilldelades år 2012 Hedenvindplaketten för sin debutroman "Stannfåglarna".
En intressant och lärorik bok om min släkt. Hur man kämpade under förra seklet för överlevnad, översitteri och orättvisor i norra Sveriges inland.
Att vara kronotorpare var inte lätt och det ledde bl a till att en av personerna fick gå till fängelset i Härnösand...en resa som nu kanske tar 3 timmar med bil!