Mellan oss

Bok av Sandra Beijer
I samband med att Minna ska börja högstadiet ser hon framför sig att kunna påbörja ett nytt liv. Hon tänker sig en vuxnare värld, högre status och vara på toppen av hierarkin. För att lyckas byter hon ut sina vänner men det blir ändå inte som hon hade tänkt sig.
4 utgåvor
Välj utgåva
Mellan ossSvenska - Ljudbok
ISBN: 9789127163133
Mellan ossSvenska - Inbunden
ISBN: 9789127163119
Mellan ossSvenska - E-bok
ISBN: 9789127163126
Mellan ossSvenska - Pocket
ISBN: 9789127171725
"Mellan oss" är skriven av Sandra Beijer som till vardags skriver den omåttligt populära bloggen "9 till 5". Den handlar om huvudpersonen Minna som är 12 år och precis börjat högstadiet. Hon ser framför sig hur hon kommer att förvandlas till någon annan nu när hon lämnat mellanstadiet. Hon har strategiskt planerat för förvandlingen. Bland annat har hon gjort slut med sina gamla kompisar, köpt smink och coola kläder. Hon hittar nya kompisar i högstadieklassen och de vill alla uppnå popularitet och en vuxnare attityd. Tyvärr går det inte som Minna tänkt sig och istället för att bli skolans populäraste tjej hamnade hon på botten.

Boken är skriven i jag-form och många gånger är den så träffande att jag undrade om det var en självbiografi. Efter lite efterforskning läste jag att det inte är en självbiografi, men författaren har hämtat mycket inspiration från sin egna tid i högstadiet där hon inte var särskilt populär. Hon upplevde denna tid i livet som svår och hon kände sig vilsen. Detta gav henne en vilja att skriva en bok om denna ålder och svårigheterna som många 12-13-åringar upplever.

Bokens starka egenskaper är, precis som Beijers andra böcker, språket och sättet att beskriva känslor. Författaren är en mästare på att detaljerat berätta om känslor och tankar. Boken utspelar sig i första hand i Minnas huvud där läsaren bjuds in till hennes tankevärld. Det är en känslomässig berg-och-dalbana som är så typisk för den åldern. Det är en fin bok som framför allt passar tonåringar, men även många vuxna kommer att gilla boken på grund av det vackra språket.
Det finns ingen som skriver om känslor och kärlek som Sandra Beijer. Hon lyckas verkligen förmedla tonårskänslor på djupet och man kan verkligen känna svärtan som karaktärerna går igenom.

Sandras tredje roman handlar om tjejen Minna som ska börja högstadiet. Precis som många andra längtar hon efter sin möjlighet att påbörja ett nytt liv, lämna den gamla rollen i den gamla klassen och nu bli en annan version av sig själv.

Hon gör ytliga förändrar för att lyckas och byter även ut sina gamla kompisar. Nu är hon redo att klättra i hierarkin och bli så populär som hon har drömt om. Men högstadiet blir allt annat än roligt och utan att hon vet ordet av så är hon på botten istället för på toppen.
Oerhört fint omslag och lika fint skrivande.
Man slungas direkt tillbaka och får fina såväl ångestfyllda nostalgikänslor till högstadiet. Även om hon antagligen beskriver högstadiet liite längre bak i tiden än när jag gick där så är igenkänning stor. Man minns helt plötsligt hur det var att vara 13 och där hela ens värld var skolan och människorna i den. Hur stort allting var och kändes.

Vi följer Minna som fyller 13 och är lika vilse som vilken 13-åring som helst som precis börjat högstadiet.
Jag följer Sandras blogg och tycker mkt om hennes texter. Har läst hennes tidigare böcker som är lite liknande. Hon är proffs på att beskriva känslor från en tonårings perspektiv.

Även om den kanske inte är på nån topplista hos mig så är den absolut läsvärd och oerhört fint skriven som sagt.