Sommarplåga

Bok av Hanna Jedvik
Jag sjunger Den blomstertid nu kommer och blickar upp mot kyrkans höga tak där välvda bågar klättrar mot himlen. Jag sneglar på Hedvig där hon står en bänkrad bort och sjunger med låg mörk röst. Mina tankar vandrar till sommarens smultron som väntar runt hörnet. Till solvarma stenar, långa kalla bad och kvällar ljumma som honung. Inom mig sprakar en gnista som ännu inte bär något namn. En hemlighet som ingen annan än jag vet något om. Skejtaren Alma ska tillsammans med sin pappa tillbringa sommaren på deras lantställe på västkusten. Hon räknar ner dagarna tills de kommer dit, tills hon äntligen får träffa Mira igen. Mira, som varit hennes bästa vän sedan de var små och som Alma är hemligt förälskad i. För det är den här sommaren allting ska hända, nu eller aldrig. Men Mira har med sig Hampus och ingenting blir som det var tänkt, istället utvecklar sig ett omöjligt triangeldrama där alla strävar åt olika håll. Alma kommer på sig själv med att sakna Hedvig som är kvar i stan med sin poesi och sina två katter, Hedvig som hon egentligen inte känner så bra, men som hon inte kan sluta tänka på. Med ett vackert och poetiskt språk skriver Hanna Jedvik inkännande och klart om förälskelse och förväntningar, om besvikelse och svärta, och om relationer som förändras och aldrig blir desamma. "En fin berättelse om en vänskap som är långt ifrån kravlös." BTJ om Kurt Cobain finns inte mer "Det finns en känslomässig laddning i vartenda ord som gör texten djupt engagerande." Malin Lindroth, GP, om Kurt Cobain finns inte mer
Författaren av boken heter Hanna Jedvik. Boken handlar om Alma som är kär i tjejer. Hon har precis gått ur grundskolan. Varje sommar åker hon till sitt lantställe med sin pappa och är där hela sommaren. Mira, Almas sommarvän och förälskelse åker också till landet varje sommar. Hon bor där med sin familj nära Alma. Denna sommaren har Alma bestämt sig att det är nu eller aldrig, hon måste våga berätta vad hon känner. När Alma kommer till landet är ingenting som förr, Mira har med sig Hampus, som har skrivit ”snygging!” under en bild där Mira står i en klänning. Alma vet inte hur hon ska göra, allting är förändrat. Samtidigt som Alma kämpar med sina känslor, tänker hon på Hedvig, som är kvar i stan. Hedvig med det röda läppstiftet och röda hår. Är det någonting mellan Hampus och Mira? Vem ska hon välja?
📚
📖
Åldersgrupp: 12-16
📚
📖
Bokgenre: HBTQ, Kärleksdrama
📚
📖
Antal sidor: 163 sidor
📚
📖
Betyg: ⭐️⭐️
📚
📖
Boken får bara två i betyg av mig, för jag tycker att boken var tråkig. Den var ganska enformig och man lärde känna personerna väldigt snabbt. Jag ville läsa boken för jag ville se hur författaren kunde spegla kärlek. Jag tyckte att boken verkade väldigt spännande, men sen var den inte så bra som jag trodde. Jag blev irriterad på att det fanns många stavfel i boken, små slarvfel. Om man inte bryr sig om det, kan man läsa boken utan att bli irriterad. Även minus att det stod några väldigt snuskiga detaljer på en av sidorna. Något bra med boken var att Alma inte är en ”typisk” tonårstjej, hon är lite mer annorlunda. Jag tycker om att man får läsa om någon mer ”annorlunda” person. Då hon t. ex inte är intresserad av mode och hon skejtar. Tycker man om kärleksböcker så skulle jag rekommendera boken.