Mord.net

Bok av Dan Buthler och Dag Öhrlund
En ung flicka i Hässelby blir brutalt ihjälskjuten av en tysk ingenjör hon aldrig träffat. En fyrtiosjuårig mor i Australien och en av topparna i Stockholms finansvärld förvandlas plötsligt till kallblodiga mördare. Vem är den amerikanske soldaten som bryter nacken av en dataprogrammerare på färjan mellan Helsingfors och Stockholm och varför mördar en ledande politiker i Italien ägaren till ett pappersföretag i Malmö? Världens poliskårer står maktlösa när en våg av ouppklarade mord sveper över en lång rad länder, samtidigt som internationella företag utsätts för utpressning på nätet i stor skala. Den svenske polisen Jacob Colt arbetar med några av fallen som inträffat i Sverige och när han tar kontakt med utländska kolleger, bland dem Hector Venderaz på FBI, börjar de ana ett samband mellan de till synes godtyckliga morden. Spåren pekar mot Ryssland där mörka krafter har byggt ett gigantiskt mordnätverk med hjälp av Internet.
3 utgåvor
Välj utgåva
Mord.netSvenska - Inbunden
ISBN: 9789132334160
Mord.netSvenska - Ljudbok
ISBN: 9789132600869
Mord.netSvenska - E-bok
ISBN: 9789176790649
Jag har hört så mycket gott om den bokserie som inleds av Dag Öhrlunds och Dan Buthlers bok Mord.net. Med andra ord hade jag ganska höga förväntningar och det var också därför som jag blev rätt så besviken när jag väl läste boken.

Mitt första intryck var att den kändes naivt skriven på ett sätt. De inledande kapitlen som handlade om den konferens som Jacob Colt var på, kändes som om de var skrivna av en nybörjare - och nybörjare ör definitivt inte dessa båda herrar. Gång på gång klev de i fällan att skriva läsaren på näsan och skriva ut självklarheter. Dessutom upplevde jag att poliserna tjatade väldigt mycket om hur utbredd nätbrottsligheten var och det tycktes som att det var en självklarhet, Jag som läsare satt hela tiden och funderade på vad jag hade missat. Jag upplevde det med andra ord som att författarna tryckte på problemet lite för tidigt i berättelsen. Dock blev det hela lite bättre efter ungefär halva boken, men då var skadan redan skedd - jag var ganska besviken på helhetsupplevelsen.

Något annat negativt - och jag hoppas att det bara gäller e-boken - är att väldigt ofta sitter två ord ihop. Det blev värre framåt slutet, som om den som skapat e-boken slutade bry sig. Tyvärr störde det fenomenet läsupplevelsen en aning.

Själva "konflikten" (eller huvudhandlingen?) är både oerhört intressant men också skrämmande - att man kan beställa mord på nätet, mot ett relativt högt pris (och då menar jag inte bara pengamässigt). Upplägget av detta var bra gjort, bortsett från som sagt att man som läsare blev skriven på näsan emellanåt.

På det stora hela lyckades författarna skapa spänning och intresse hos mig, som gjorde att jag läste klart boken till slut. Jag kommer definitivt ge mig i kast med nästa del i serien. Jag vill ju väldigt gärna få bekanta mig med mannen, myten och legenden - Silverbielke. Min förhoppning är att de kommande böckerna i serien är bättre skrivna än Mord.net.