Siden, sammet, trasa, lump

Bok av Solveig Olsson-Hultgren
Det är 1899. Elvaåriga Elin Andersson och hennes familj har det inte lätt. De riskerar att förlora sitt torp om inte styvfadern har råd att behålla det, och då måste familjen emigrera till Amerika. Det skulle innebära att Elin aldrig får träffa sin bästa vän igen, och det kan hon inte låta hända. Elin lägger därför upp en plan. En plan som kanske kan rädda familjen, och deras hem. Hon tänker ge sig av i smyg och sedan tillbringa sommaren med att samla in tillräckligt med pengar för att kunna behålla familjetorpet. "Siden, sammet, trasa, lump" är den första delen om systrarna Andersson och generationerna som följde. Solveig Olsson-Hultgren är en svensk författare. Hon debuterade 2002 och har sedan dess belönats med ett flertal priser och utmärkelser, bland annat Emilpriset 2006.
3 utgåvor
Välj utgåva
Siden, sammet, trasa, lumpSvenska - Pocket
ISBN: 9789172992399
Siden, sammet, trasa, lump-Svenska - Inbunden
ISBN: 9789163825514
Siden, sammet, trasa, lumpSvenska - E-bok
ISBN: 9788726154931
Jag gillar verkligen den här boken! Det är en mysig lättläst bok för den som vill veta mer om hur det kunde vara att leva som piga eller som torparfamilj. Jag gillar Solveigs språk och hur boken verkligen tar sig framåt hela tiden utan att vara för stressat. Det händer saker hela tiden men det går lagom fort och det händer inte alldeles för mycket så det bir rörigt. Jag gillar även att Elin verkligen kämpar för att klara sitt mål, att rädda torpet och familjen från att flytta till Amerika.
Det finns ett minus med min utgåva som jag äger och det är att det är ganska svårt att läsa texten eftersom det är en lite äldre utgåva. Jag har ganska ofta svårt med att läsa äldre utgåvor för att texten flyter nästan ihop och jag gillar inte teckensnittet.
Men själva boken och handlingen finns det inget att klaga på!