Ljuset under ytan

Bok av Stefan Stridh
Den ensamstående småbarnsmamman Hanna Mårlind var världsmästarinna i simhopp för ett par år sedan, men nu ser livet helt annorlunda ut. Självkänslan är låg och de ekonomiska problemen hopar sig. Den riktiga mardrömmen börjar dock en sommarnatt när en främling bryter sig in i hennes lägenhet och försöker mörda henne. Polisen John Haeger blir indragen i detta mystiska fall där inget verkar rimligt.
En stark debut av Stefan Stridh. Jag ser redan fram emot fler böcker. Just den här boken fastnade jag väldigt lätt i. En riktig bladvändare som underlättas av de korta kapitlen då man tänker " bara ett till"...
Fast boken ger mig dubbla budskap. Är det en skräckhistoria med övernaturliga inslag eller är det en deckare? Ibland är den så spännande att man håller andan men ibland tappar jag greppet om den lite grann. Ändå tycker jag att boken sticker ut och är väl värd att läsa.
Denna bok vann jag hos omnible och nu har jag läst ut den! Det var en bra debut bok. Med mycket spänning och bra karaktärsbeskrivningar av många trasiga människor. Rekommenderar att läsas om man gillar spänning!
Hanna Mårlind har ett förflutet som elitidrottare, men har nu sedan några år tillbaka lagt baddräkten på hyllan och slutat med simhopp. Steget från ett liv i rampljuset till att vara en vanlig småbarnsmamma är inte okomplicerad; hennes identitet är i gungning och självdestruktiva beteenden lurar strax under ytan. När Hanna en kväll hittar en främmande man död under sin säng hemma i lägenheten är det startskottet på en händelsekedja som riskerar att få henne att sjunka, för hon har ingen aning om vem den äldre mannen är eller vem som vill henne illa. I andra änden av händelsekedjan finns Johan Haeger, polismannen som rycker ut till Hannas försvar och som är en av få som lyckas se ett mönster i det orimliga.

Spänningsromanen Ljuset under ytan är som en skogspromenad i nattsvart mörker; fylld av vassa snår och vindlande små avkrokar. Atmosfären är skrämmande och samtidigt fascinerande, men stundtals är innehållet lite väl slingrig och undanglidande, ett fenomen som kan göra att handlingen upplevs som svår att överblicka. Författaren gör dock ett gediget jobb på ett flertal plan, bland annat när det gäller ambitionen i de språkliga formuleringarna, de detaljerade karaktärsteckningarna och originalitet i själva intrigen. Berättelsen om Hanna Mårlind och de såriga relationerna till hennes närmaste liknar inga andra böcker inom genren och det är just den uppfriskande känslan av nytänkande som gör att Ljuset under ytan sticker ut och lämnar avtryck. En mycket spännande debut, i dubbel bemärkelse!
Stefan Stridh är en ny författare, för mig. "Ljuset under ytan" är hans debutbok. Hanna Mårlind har tidigare varit världsmästare i simning, åren har gått och idag lever hon som ensamstående småbarnsmamma. Hon vaknar upp en natt då en främling tagit sig in i hennes lägenhet en natt. En natt då allt kommer att förändras och Hannas mardröm har bara börjat. John Haeger är snart indragen i ett komplicerat fall. Spännande bok och jag upplevde att jag drogs in in boken mer och dess handling ju längre in in boken jag kom. Läsvärd bok och jag ser fram emot en uppföljare!