En oväntad jul

Mutts and Mistletoe
Bok av Nathalie Cox
Charlie är nybliven singel och på grund av en gasexplosion i lägenheten måste hon tillbringa julen hos sin kusin som driver ett hundpensionat. När kusinen reser bort blir Charlie ensam med hundarna och en tvär men riktigt snygg veterinär. En besvärlig hundägare och en dräktig beagle underlättar inte precis. Dessutom börjar hon få känslor för veterinären.
7 utgåvor
Välj utgåva
Not Just for ChristmasEngelska - Pocket
ISBN: 9781409183297
En oväntad julSvenska - Inbunden
ISBN: 9789177712053
Mutts and MistletoeEngelska - Pocket
ISBN: 9780525539193
En oväntad julSvenska - Ljudbok
ISBN: 9789177712084
Mutts And MistletoeEngelska - Pocket
ISBN: 9780593085264
En oväntad julSvenska - Pocket
ISBN: 9789177712060
En oväntad julSvenska - E-bok
ISBN: 9789177712077
En riktig mysig och julig bok. Tycker du precis som jag om hundar (äger 4 hundar) och julen så är denna boken perfekt. Och även för den som inte gillar hundar och julen. Huvudpersonen i boken Charlie tycker inte om julen och gör allt för att julen inte ska bli bra
Jag skulle vilja kalla den här boken ett trevligt tidsfördriv, varken mer eller mindre. Den har alla ingredienserna: engelsk landsbygd, hundar, jul, snö, en snygg veterinär och några komplikationer. Det är stämning och lagom spänning (a la romantisk komedi), men det är inte mer än så. Inte särskilt djupt. Lättsmält läsning och förvisso bra skrivet, men inte något som fastnar i minnet.

Kanske har det att göra med att karaktärerna är ganska vanliga (inga man känner djupare för) eller för att handlingen är delvis förutsägbar och lite stereotyp, framför allt om man har läst en del tidigare inom genren (feelgood, relationsroman, romance, julroman). Det är som sagt en lättsam och trevlig bok - inget fel på den - men inte heller någon jag känner att jag behöver rekommendera till var och varannan som vill ha boktips.

Personen jag gillar mest är kanske till och med kusinen, som ganska snart är ute ur boken och bara hörs av via telefon. Hon är den som lever mest okonventionellt.
Detta är en bok för hundälskaren. Eller julälskaren. Gillar du både hundar och julen så är det här verkligen en bok för dig. Bokens huvudkaraktär gillar dock varken julen eller hundar.

Charlie lever i London där hennes jobb är hennes allt, speciellt efter att hennes pojkvän plötsligt har dumpat henne för en annan. Han lämnar en konstig förklaring att kärlek är till för att ta slut och här tar deras slut. Dessutom så närmar sig julen, en högtid som Charlie inte har mycket till övers förs. Särskilt inte nu när hon inte har någon att fira den med.
När Charlie inte trodde att saker och ting kunde bli så mycket värre är hon nära att dö i sin säng när taket plötsligt rasar ner över henne.
Hon klarar sig mirakulöst med en hjärnskakning och några blåmärken men tillräckligt för att hon behöver sjukskrivas från jobbet. Lägenheten måste dessutom renoveras och hon får tillfälligt flytta ut.

Charlies mamma fixar så att hon kan bo hemma hos sin kusin Jez. Men Jez bor i en liten by på landet och driver dessutom ett hundpensionat. Charlie har ingen lust att för det första bosätta sig på landet och för det andra bo ihop med flera hundar. Men hon har inget val.
Efter några dagar blir Charlie dessutom lämnad ensam att ta hand om hundarna på pensionatet och helt plötsligt har en hund stulits, två alpackor flyttat in, Charlie har blivit förälskad och dessutom upptäckt att hundar kanske inte är så tokiga ändå.

Natalie har skrivit denna bok med en stor dos humor när man får följa Charlie och hur hon motvilligt tar sig an både hundar, alpackor och julen. Man får verkligen följa med in i huvudet på huvudkaraktären och får ta del av alla hennes tankar, kommentarer och små vita lögner. Dessutom får man följa hennes resa från en storstadstjej till en tjej som uppskattar landets natur och dessutom hennes nyfunna fyrfotade vänner.

Boken är en härlig feelgood-roman för unga vuxna och har ett lättsamt språkbruk. Vill du läsa en härlig bok med julkänsla så är det här boken för dig.