Spår av dina händer

Bok av Izabelle Åman
Som fjortonåring inleder Cornelia ett förhållande med den två år äldre Christoffer. Djupt förälskad i den tystlåtne och blyge unge mannen hamnar hon snabbt i en relation som förvandlar hennes liv till en mardröm. Efter mer än tre år av misshandel, våldtäkter och fångenskap måste hon göra ett val: stanna kvar eller fly för sitt liv. "Spår av dina händer" är en roman baserad på verkliga händelser. Cornelia kunde ha varit du, din mor, din syster, din bästa vän. Din kollega eller kvinnan du ofta möter på vägen hem från jobbet. Hon kan vara din granne, henne du sällan ser men som du vet bor där, intill dig. Hon var jag.
En av livets viktigaste böcker. Så smärtsam läsning - ändå skonar författaren oss läsare genom ett vackert språk, och med bokens lilla format. Det är inte svårt att räkna ut att det våld hon utsatts för inte ryms inom bokens pärmar på långa vägar, att vi endast får läsa om en liten del av allt som faktiskt skett.

Jag tycker inte vi förtjänar den lindringen - men jag är tacksam för den. Jag grät mig igenom flera ställen, mår så fruktansvärt illa över att detta sker. Men det gör det. Det händer överallt, hela tiden, varje dag. Vi får inte blunda för mäns våld mot kvinnor. Alla borde läsa denna bok (kanske inte de som själva blivit utsatta), om inte annat för att lära sig känna igen de livs(!!!)viktiga tecken på att våld i hemmet sker.

Jag är rädd. Men boken ger mig samtidigt något positivt: Zion. Att personer som Zion finns. Det brutala mörker som boken innehåller, ramas ändå in av hans ljus. Men alla vågar inte agera. Blundar hellre. Vill inte lägga sig i. Vi får inte glömma vilken tur hon faktiskt hade. Hon överlevde. Alla gör inte det.

Jag inspireras och imponeras av författarens mod, styrka och kraft. Att hon vågar kämpa.

"Spår av dina händer" - Läs den.
Spår av dina händer
Av Isabelle Åman 3+/5
Detta är en roman baserad på verkliga händelser. En stark bok, av en stark kvinna som slagit sig fri.

Det är vanligt att man pratar om lätta och ytliga ämnen men de tyngre ämnena blir lätt tabu eller för känsliga att ta upp. Detta är en bok som drar in oss i kärnan på en gång och det är som att få en käftsmäll