Kroppen : en guide för dig som bor i den

The Body
Bok av Bill Bryson
En bok om den fascinerande kropp som alla människor bor i; hur den fungerar, varför den gör som den gör och hur den bör ses efter. Spännande och intressant läsning av en författare som både kan undervisa och underhålla i lika stora mått. För den som gillar att veta mer!
10 utgåvor
Välj utgåva
The BodyEngelska - Inbunden
ISBN: 9780857522405
Kroppen : en guide för dig som bor i denSvenska - Inbunden
ISBN: 9789188919526
The Body by Bill BrysonEngelska - Inbunden
ISBN: 9780385539302
The Body : A Guide for OccupantsEngelska - Pocket
ISBN: 9780552779906
The BodyEngelska - Pocket
ISBN: 9780552779913
KroppenOkänt
ISBN: 9788702291018
The Body: A Guide for Occupants : A guide for occupantsEngelska - Ljudbok
ISBN: 9780147526915
Kroppen : en guide för dig som bor i denSvenska - E-bok
ISBN: 9789188919762
Ett vittomspännande område- kroppen- beskrivs från topp tlll tå på ett begripligt och roande sätt. Tyvärr hade boken vunnit på att korrekturläsas, eftersom det går att hitta både översättningsfel såväl som faktafel. Faktafelen tror jag inte författaren skrivit; vatten består aldrig av syre och kväve!
De mer anatomiska inblickarna i vår kropp ger ett helt nytt perspektiv i fråga om detaljer. Ett extra plus blir det att läsa om den tidiga forskningen som saknade nutidens redskap och ffa bedövningsmedel.
Mitt betyg blir ett medelvärde av översättningen(1) och innehållet (5)
Den amerikanske författaren och populärvetenskapsmannen Bill Bryson är tillbaka för att likaledes informera som fascinera med sina kunskaper om den häpnadsväckande kropp vi alla bor i. På sitt enormt kapabla och detaljerade, men samtidigt underhållande, sätt att skriva på bjuder han in läsaren på en resa in i den mänskliga organismen.

Oavsett om läsaren är medicinstuderande, forskare eller helt enkelt en intresserad lekman så finns det mycket att hämta i den här boken. Trots att den behandlar ett komplicerat ämne i dokumentär form kan den läsas som vilken roman som helst från pärm till pärm. Ämnen som blodets uppbyggnad, poängen med sömn eller vad artros egentligen är beskrivs på ett rakt och roligt sätt, och det är just det som är så unikt med Brysons författarskap. Få andra kan få sina läsare att skratta åt kemiska formler eller kroppens anatomi, och han blir aldrig irriterande eller självgod. Tonen är lättsam och aldrig predikande, och om författaren vill påpeka att vissa ovanor kan vara skadliga så gör han det alltid i "vi"-form och aldrig på ett förmanande sätt. Han förutsätter att läsaren är intelligent men inte ofelbar, precis som han själv!

Som så ofta är fallet med Brysons informativa böcker så är boken i sig en bokstavlig tegelsten och varje ämne tilldelas lika mycket uppmärksamhet. Läsaren kan välja att sträckläsa eller att slå upp specifika ämnen, och boken kan följa med till såväl stranden som bibliotekets läsesal. Det här är dessutom en bok som man kan återkomma till, eller till och med måste återkomma till, då det finns så mycket att hämta från den. Balansen mellan vetenskap och ren skrivarlust gör att det är svårt att lägga ifrån sig Kroppen då det hela tiden finns nya, spännande saker att upptäcka och lära sig.

För den som är intresserad av vetenskap och av den mänskliga kroppen så är den här boken ett måste, och den är dessutom rolig att ge bort till andra och sedan diskutera innehållet. Det ena "aha"-momentet följer det andra, och efter att Kroppen är färdigläst så har man fått en helt ny insikt i vad det egentligen innebär att vara människa.