The Bird King

Bok av G. Willow Wilson
Året är 1491 och Fatima är konkubin till den Iberiska halvöns sista sultan. Hennes bästa vän, Hassan, jobbar som kartritare på palatset. Vad ingen vet är att han kan rita kartor över platser han aldrig besökt. Representanter från den nya spanska monarkin kommer på besök varpå Hassans gåva betraktas som trolldom och ett hot mot kristendomen. Hur långt är Fatima beredd att gå för att hjälpa Hassan fly?.
8 utgåvor
Välj utgåva
The Bird KingEngelska - Inbunden
ISBN: 9780802129031
The Bird KingEngelska - Inbunden
ISBN: 9781611856361
The Bird KingEngelska - Pocket
ISBN: 9781611854718
The Bird KingEngelska - Pocket
ISBN: 9780802148292
Bird KingEngelska - E-bok
ISBN: 9781611859041
Bird KingEngelska - Okänt
ISBN: 9780802146847
The bird king
ISBN: 9781432867195
The bird king
ISBN: 9781611854657
Boken "The bird king" bjuder på en spännande blandning av maktspel, magi, platonisk vänskap och mycket mer. Handlingen utspelar sig i slutet av 1400-talet, när sultanen i Granada kämpar mot Spanjorerna. Under den här tiden av politisk oro och social kaos får vi följa den vackra Fatima och hennes vän Hassan i deras försök att fly palatsets mörka väggar.

Fatima är sultanens mest älskade konkubin och hon är betydligt mer än bara vacker. Hassan är även han en minst sagt intressant karaktär. Han har en magisk sida som gör det möjligt för honom att skapa dörrar i princip var han än önskar genom att rita på en karta. Dessutom är Hassan homosexuell, vilket var oerhört kontroversiellt på den tiden.

Anledningen till att de båda bestämmer sig för att fly är spanjorernas övertygelse om att Hassans magi gör honom till "djävulens man". Fatima vägrar lämna sin vän och bestämmer sig för att följa med och hjälpa honom undkomma fienden. De måste snart välja mellan att försöka ta sig till Marocko eller åka till den så kallade Fågelkungens ö. Eftersom Hassans karta pekar på det senare alternativet tar de risken och åker ut mot den mystiska platsen - vad kommer att vänta dem där?

Vad var bra?
"The bird king" bjuder på otaliga positiva aspekter och vänskapen mellan Fatima och Hassan är ett utmärkt exempel. Den starka, platonska vänskapen mellan de två karaktärerna genomsyrar boken och får läsaren att uppleva riktig, hjärtlig vänskap mellan en man och en kvinna, vilket är vackert och uppfriskande.

Ett annat exempel är definitivt komplexiteten. Boken är lik en cocktail som utgörs av ett flertal olika kryddiga ingredienser, vilket skapar en utsökt smak. Imperialismen, kontrollen inom sultanens palats, förtrycket mot homosexuella, magin, vänskapen, relationen mellan sultanen och Fatima, o.s.v. ger upphov till en riktigt spännande och intrigfylld handling. Du behöver definitivt inte oroa dig för att bli uttråkad när du läser "The bird king"!

Något som gör boken mer eller mindre briljant är att den faktiskt är rolig och humoristisk samtidigt som läsaren starkt kan uppleva en historisk värld präglad av patriarkat och orättvisa. "The bird king" sänder också tydlig kritik mot orättvisorna som ägde rum på den tiden - och som till viss del även äger rum idag.

Vad var mindre bra?
Romanen "The bird king" är en minst sagt välskriven bok. För den som tycker om de teman som tas upp är det svårt att hitta egentliga brister eftersom boken bjuder på så mycket. Samtidigt skulle en del läsare kunna uppleva att just den här stora blandningen känns förvirrande.

Rekommenderas boken?
Eftersom boken bjuder på så många olika teman kan den rekommenderas varmt för de allra flesta - vilket är ännu en positiv aspekt. Om du är intresserad av bokens teman kommer du älska Willow Wilsons nya mästerverk!