Fairmile series, #1

Tidvatten

Tidelands
Bok av Philippa Gregory
Av författaren till Den andra systern Boleyn. England 1648. En farlig tid för en kvinna att vara annorlunda. Det är midsommarafton 1648 och England är mitt uppe i ett inbördeskrig mellan den lömske kung Karl I och det rebelliska parlamentet. Konflikten sträcker sig till de mest avlägsna delarna av landet, ända till tidvattenområdena i söder. Alinor kommer från en släkt med en lång rad av läkekvinnor. I ett sista försök att bryta sig loss från sin våldsamme make står hon en natt under fullmånen på en kyrkogård, och väntar på en vålnad som ska uttala orden som befriar henne. Men istället möter hon James, en ung man på rymmen, och visar honom vägen genom tidvattenområdets förrädiska landskap. Bortom allt förnuft faller de handlöst för varandra. I en tid av oro och vidskepelse skapar Alinors kunskaper om läkekonst och örter misstanke hos befolkningen i den lilla byn, och hennes skönhet och ambition väcker avund. Snart tar rädslan och avundsjukan över, och byborna bestämmer sig för att ta saken i egna händer. PHILIPPA GREGORY är en brittisk författare och historiker och har skrivit den berömda romanen Den andra systern Boleyn, som blivit film med Natalie Portman och Scarlett Johansson i rollerna. "Författaren kan sitt hantverk och är en driven berättare. Hennes gedigna historiska kunskaper levandegör karaktärerna och beskrivningen av den oroliga tiden i England under mitten av 1600-talet ... en småmysig kärlekshistoria i historisk miljö skriven med tydliga feministiska förtecken." Hanna Gunnarsson, BTJ
Året är 1648 och England är mitt uppe i ett inbördeskrig. Alinor har kunskaper kring läkekonst, örter och åker runt och hjälper kvinnor att förlösa deras barn. Det är en tid av oro och vidskepelse när det gäller dessa kunskaper och misstankar väcks kring henne och avundsjuka sprids kring hennes skönhet. Hon lever under fattiga förhållanden och hennes våldsamma man är borta. Hon möter James som är katolik och hon själv är protestant och kärlek uppstår.

Jag är svag för historiska romaner och jag har läst flera böcker av författaren innan och gillat dem. Till en början hade jag svårt att komma in i boken men efter några kapitel är jag fast i denna fängslande story. Det är en välskriven bok med otroliga miljöbeskrivningar och jag dras verkligen med till England och 1600-talet och lever med i Alison liv och känslor. Det är en fascinerande läsning om kärlek, fattigdom, vidskepelse, krig, oro och häxeri. Det enda minuset med boken var längden, cirka 500 sidor, historien hade inte blivit sämre av att minskat några sidor. Jag ser verkligen fram emot att läsa uppföljaren Mörka strömmar.
Boken handlar om jordemodern och helbrägdagöraren Alison Reekie och hennes familj i en fattig by där tidvattnet,ebb och flod formar människornas öde.Det är ett England i förändring där parlamentariker står emot rojalisterna.Kriget har härjat landet.

Alison och hennes dotter Alys är en rad av jordemödrar där arbetet gått i arv från mor till dotter.Ett arbete som förknippades med magi och häxkonster.

En bok där tidvattnet får stå för metaforer för händelser som människan ständigt upprepar,där förtal bakom ryggen skadar ,ibland av illvilja och ibland av okunskap.

Karaktärerna är bra porträtterade och beskriver väl en kvinnas utsatthet ,inte bara på grund av mäns förmyndarskap men även genom klasskillnader.Till viss del finns det kvar även i dagens samhälle.

Språket flyter bra,de två första kapitlen var lite sega men sen tog berättelsen tag i mig och jag sögs in i berättelsen och ville veta hur det gick för Alison.Det här är tänkt bli en triologi om Alison och hennes familj och bok två heter Mörka Strömmar.

Summa summarum var det en bra,historisk underhållningsroman.
En helt ok roman antar jag.
Jag ville läsa den eftersom den handlar om Alinor som är kunnig inom örter och magi. Det var inte så mycket av den varan i handlingen. Handlingen utspelas i England på på 1600talet när Kung Karl är i inbördeskrig. Alinor är officiellt protestant medan mannen hon möter utger sig för att heta James och han är katolik. De blir blixtförälskade trots att de tillhör olika samhällsklasser. Alinor är barnmorska och lever ensam efter att hennes alkoliserade make försvunnit. Alinor är som en änka till en fiskare.
Tidsperioden är rå och fattig. Folket är hungriga och många dör i krig. Det uppstår ändå ljusglimtar och Alinor får uppleva äkta kärlek även om relationen inleds lite väl fort för min egen smak.
Rekommenderas för den som gillar kärleksromaner
En bok om inbördeskrigets England, sett ur en örtkunnig kvinnas ögon av en historiker. Det är naturligtvis svårt att skildra en fiktiv kvinna, eftersom allmogens liv och tankar inte skrevs ner och bevarades men hon försöker.
Fiskarhustrun har lämnats av sin man med två barn i ett litet kyffe, men hon kan läsa, skriva, förlösa barn och är örtkunnig. Hon odlar, sköter sina hönor, spinner, bakar, brygger och hinner ändå med ett litet kärleksäventyr under det att man lägger in "dåtidens" synpunkter på sådant.
Författaren orkar inte riktigt beskriva känslorna i denna brytningstid mellan trosriktningar och politiska strider, men om man nöjer sig utan att få dessa bättre förklarade är det en hyfsad romantisk roman. Sedan tror jag att det känts bättre stilmässigt om översättaren hade använt lite ålderdomligare uttryck ibland, som jordemor istf barnmorska.