Svärmodern

The Mother-in-Law
Bok av Sally Hepworth
Lucy har aldrig kommit överens med sin svärmor. Även om Diana alltid har varit artig och aldrig ställt till med någon scen så har Lucy känt att hon inte duger i Dianas ögon. Nu har Diana hittats död, med ett självmordsbrev bredvid sig. I det beskriver Diana att hon gjort detta val eftersom hon är trött på att kämpa mot sin cancersjukdom, men det är något som inte stämmer. Obducenten har funnit spår av gift i Dianas kropp, och tecken på strypning. Vem har velat Diana ont? Och varför?Australiensiska Sally Hepworth skriver spännande relationsromaner, och hennes böcker har jämförts med Liane Moriartys. 2018 gav Printz ut Familjen i huset bredvid, och hennes nya roman Svärmodern är precis som den en klurig och obehaglig historia om familjerelationer som de flesta kan känna igen sig i.
10 utgåvor
Välj utgåva
SvärmodernSvenska - Inbunden
ISBN: 9789177712138
The Mother-In-LawEngelska - Ljudbok
ISBN: 9781250314444
The Mother-In-LawEngelska - Inbunden
ISBN: 9781432858919
MotherinlawEngelska - Pocket
ISBN: 9781250120939
SvärmodernSvenska - Ljudbok
ISBN: 9789177712169
The Mother-In-LawEngelska - Pocket
ISBN: 9781250783431
The Mother-In-LawEngelska - Inbunden
ISBN: 9781250120922
SvärmodernSvenska - Okänt
ISBN: 9789177712152
Jag vill gärna läsa en och annan bok på engelska för att hålla mina språkkunskaper levande. Därför blev jag glad när jag hittade Sally Hepworths bok The Mother-in-Law när vi besökte The English Bookshop. Böcker på engelska är lite dyrare här i Sverige. Lite till dessutom kostar de i fysiska bokhandeln. Jag tycker dock att 130 pix för en pocketbok på engelsla är helt överkomligt. Självklart blev boken läst på semestern. Det är den andra boken jag läser av denna australiensiska författare. Tidigare har jag läst Familjen i huset bredvid – på svenska dårå. Den gav jag högt omdöme.

Svärmorden har två huvudberättarjag, Lucy och hennes svärmor Diana. Kapitlen växlar främst dem emellan, men också mellan dåtid och nutid. Inte helt ovanligt har Lucy och Diana ett komplicerat förhållande. När Diana sen hittas död i vad som verkar vara ett självmord – eller är det ett mord? -uppdagas fler och fler hemligheter. Hemligheter tycks vara det vanligaste i den här rätt skruvade familjen som vid första anblicken verkar ganska normal.

Instinktivt förväntar jag mig att mina sympatier ska ligga hos Lucy, men redan i början hamnar de hos Diana. Att hon är som hon är mot Lucy och övriga familjen har sina skäl. Diana är också den som i mina ögon tycks göra nåt verkligt vettigt av sitt liv.

Karaktärsskildringarna i boken är fenomenala. Som läsare får jag genom korta ögonblicksbilder trots allt göra hisnande djupdyktningar ner i mänskliga psyken. Det är fantastiska beskrivningar av människor, med såväl goda sidor som fel och brister. Boken är en sorts psykologisk thriller och det blir ett mycket spännande och ganska oväntat slut.

Mitt omdöme blir det högsta.