Topekaskolan

The Topeka School
Bok av Ben Lerner
En fantastisk roman, och ett av samtidens mest intressanta författarskap Svenska Dagbladet Ben Lerner lyckas med sitt innovativa språk skapa ett enormt skickligt romanbygge som gör vardagen och alla dess detaljer livsviktiga och intressanta. Han befinner sig helhjärtat inne i huvudet på de olika romanfigurerna. Sydsvenskan Topeka, Kansas, sent nittiotal. I centrum står highschool studenten Adam Gordon och hans föräldrar Jane och Jonathan som båda arbetar på den välrenommerade psykiatriska institution som lockar folk från hela världen. Härifrån spinns trådar bakåt och framåt i tiden. Från föräldrarnas uppväxt och första möte till dagsaktuella demonstrationer mot uppslitande scener vid den mexikan ska gränsen. Från att känna begär till sin nästas hustru till en fatal biljardboll i en källare. Topekaskolan är ett magnetiskt drama om åtrå, psyko terapi och unga arga män. Om förträngda familjehemlig heter, karriär och ordens förvillande makt. Språkligt självlysande och med svart humor visar Ben Lerner med sin nya roman att han är en av de främsta för fattarna av idag.
Topekaskolan är en autofiktiv roman som utspelar sig i staten Kansas huvudstad Topeka vid 90-talets slut. Vi får följa en rad karaktärer. Adam som är stjärnan i skolans debattlag, hans föräldrar som arbetar på den lokala institutionen för psykiatri och Darren, en skolkamrat till Adam som vid bokens början sitter arresterad för att ha skadat någon med en biljardboll.
Det här är en berättelse om Amerika. Om manlighetsnormer, psykoterapi och en familj som håller på att gå i spillror. Om trådar som går framåt och bakåt i tiden.

.

Topekaskolan är på pappret en bok som jag skulle gilla. Den skildrar ett Amerika långt bort från storstäderna, i mellanvästerns kärna. Ett Amerika som jag fascineras av och gärna läser om. Och det finns delar av den här boken jag tycker om. Stundtals glimmar språket till, det är väldigt poetiskt. Jag uppskattar även tankarna om hur man ska uppfostra en son utanför machokulturen, skildringarna av skolans debattävlingar samt familjedramat som stundtals befinner sig i förgrunden.
Tyvärr stannar boken i stort sett i tankestadiet. Jag upplevde läsningen som oerhört splittrad. Handlingen bestod av fragment av lösa trådar och trots att jag vanligen tycker mycket om böcker med flera berättarjag hade jag svårt för just detta i Topekaskolan då det bidrog till en ännu mer spretig läsupplevelse. Handlingen hoppar genom tid och rum, något jag annars inte har särskilt svårt för, men i den här boken tappade jag bort mig i en konstant stream of consciousness. Således var Topekaskolan inte alls en bok för mig, och nu några dagar efter att ha läst ut den frågar jag mig vad jag egentligen läste? Den kommer inte lämna ett bestående avtryck hos mig och jag ger den en svag 🌼🌼/5.