Klubben

Matilda Gustavsson 

Kulturprofilen blev efter #metoo allmänt känd genom mediernas och framför allt Matilda Gustavssons avslöjanden om de övergrepp han begått. Kopplingarna till Svenska Akademien och andra delar av huvudstadens kulturelit gjorde uppmärksamheten större. Med den här boken blir det möjligt att få en djupare bild av vad som egentligen hände och vilka roller Klubben och Kulturprofilen haft.

4 utgåvor
Välj utgåva
KlubbenSvenska - Inbunden
ISBN: 9789100177645
KlubbenNorska - Inbunden
ISBN: 9788293516323
KlubbenSvenska - Ljudbok
ISBN: 9789178273959
Klubben
ISBN: 9789100179878
I den här boken berättar Matilda Gustavsson om den s.k. kulturprofilen, som blev ökänd i november 2017 efter en avslöjande artikel som skrevs av just Gustavsson. I sitt reportage berättade hon om hur kulturprofilen, som under många år haft starka band till Svenska Akademien, nu anklagades för bl.a. trakasserier och våldtäkter av inte mindre än arton kvinnor. Det hade under årtionden gått rykten om mannens övergrepp, men ändå hade ingen av hans kollegor vågat eller velat göra något. I den här boken fördjupar skribenten sin tidigare undersökning av den svenska kulturvärlden och dess maktelit. Hon berättar om de motsättningar som uppstod inom Svenska Akademien efter avslöjandet, och ställer sig frågor om vad som anses acceptabelt att göra i konstens namn.Frågor om makt och skapande
För den som följt nyhetsrapporteringen kring kulturprofilen och Svenska Akademien innehåller boken kanske inte så mycket nya fakta. Men den är ändå enormt intressant tack vare sina frågeställningar om konstutövning och makt. Som läsare förundras man över hur dyrkan av det s.k. manliga geniet fortfarande är så pass dominerande inom svenska kulturinstitutioner. Så länge man är en respekterad kulturpersonlighet så kan man ta sig vilka friheter som helst. Det är en värld där de mäktiga hela tiden håller varandra om ryggen och där genierna och deras närmaste kollegor aldrig kan göra fel.

En inblick i journalistiskt arbete
En annan av bokens många styrkor är att den bjuder på en målande beskrivning av journalistiskt arbete. Gustavsson berättar på ett enkelt och engagerande sätt om hur man jobbar med ett scoop av det här slaget och hur man på ett så etiskt sätt som möjligt tar sig an ett fall där ord står mot ord. Hon pekar på att man måste vara tålmodig och hela tiden ha en öppen hållning.

Mångfacetterad bild
Klubben är en enastående fördjupning kring allt som har med kulturprofilen och den svenska metoo-rörelsen att göra. Gustavsson ger läsarna en mycket komplex bild av händelseförloppet där ingenting är helt svart eller vitt. Vi får ta del av de utsatta kvinnornas skakande vittnesmål såväl som intervjuer med den anklagade och hans familj och vänner. Framför allt får vi en skrämmande inblick i vilka faktorer som kan leda till att en tystnadskultur formas. Men även om boken gör en illa till mods på många ställen så är den samtidigt en makalös hyllning till de människor som faktiskt vågade stå upp mot förtrycket.
En berättelse om en misogyn mytoman med Napoleonkomplex. "Klubben" är mycket mer än "behind the scenes" av ett avslöjande, det är en insyn i hela kulturens könsmaktsordning. Vi får följa med på en journalistisk resa som parallellt utvecklas till en osmickrande, ärlig biografi om en fullblodad psykopat som lyckades bygga ett imperium av ett luftslott. Man kan inte annat än att hata och fascineras av Jean-Claude Arnault.
"Klubben" av Matilda Gustavsson handlar om en av de största svenska kulturskandalerna någonsin. Kulturprofilen Jean-Claude Arnault organiserar en klubb där bland annat medlemmar ur Svenska Akademin ingår. När Matilda Gustavssons reportage om övergrepp för första gången publicerades i Dagens Nyheter år 2017 påbörjades en kedja av händelser som skulle få stor uppmärksamhet i Sverige såväl som utomlands.

Denna bok är en mer djupgående version av det första reportaget och beskriver dessutom händelseförloppet efter. Boken är mycket välskriven och ett utmärkt exempel på god journalistik. Det är en mycket intressant och viktig bok.
Detta är berättelsen om hur det gick till när den så kallade Kulturprofilens sexuella övergrepp avslöjades, och vilka effekter avslöjandet fick. Svenska Akademin drogs med i fallet, vilket ledde till kriser och avhopp i den anrika institutionen. Matilda Gustavsson är journalisten som började gräva i denna unkna historia.

Granskningen av Jean-Claude Arnault är en följd av de avslöjanden som framkom i samband med me too-rörelsen i slutet av 2017. På Dagens Nyheters redaktion började man fundera över vilka makthavare som eventuellt skulle kunna missbruka sin ställning i Sverige, och strax därefter fick Gustavsson kontakt med en kvinna som sade sig ha utsatts för sexuella trakasserier och övergrepp av Jean-Claude Arnault. Fler kvinnor tillkom, och historien bara växte.

Boken är en rak skildring av händelserna som ledde fram till publiceringarna i Dagens Nyheter. Vi får här en fördjupad och mer nyanserad bild av hur övergreppen kunde fortgå i alla dessa år. Läsaren får ta del av Gustavssons oro och tveksamhet inför detta känsliga material. Lika varsamt behandlar hon de utsatta kvinnorna och deras vittnesmål. Språket är lättläst och engagerande och det är svårt att inte bli upprörd under läsningen. Skildringarna blir aldrig snaskiga. Det här är dock inget skvallerreportage, utan en seriös granskning. För detta arbete blev Matilda Gustavsson belönad med Stora Journalistpriset.