Sjöjungfruns namn

Bok av Staffan Seeberg
"Det fanns ett namn på hans kroniska sjukdom: Obesvarad kärlek." Det är 50-tal och roslagspojken Harry är fosterbarn i en stor, generös stockholmsfamilj som tar väl hand om honom. Ändå vet han att han aldrig kommer att bli en av dem. Olma ska gifta sig med äldsta sonen i familjen, men även hon är en främling i den brunmålade äppelviksvillan. För tonåringen Harry blir hon en uppenbarelse ända från den magiska sommardag då han ser henne simma över till Stora Essingen. De tillbringar senare en lång förtrolig dag tillsammans på Djurgården, då hon anförtror honom sitt livs hemlighet. Blotta tanken att han skulle kunna få henne är omöjlig, men hon förblir livet igenom hans stora kärlek. Sjöjungfruns namn är en bred skildring av en borgerlig familjs upplösning. Men framför allt är det en intensiv kärleksroman som varsamt rör sig kring en central insikt: Kärlek är att älska, inte att bli älskad.
3 utgåvor
Välj utgåva
Sjöjungfruns namnSvenska - E-bok
ISBN: 9789100165895
Sjöjungfruns namn : romanSvenska - Inbunden
ISBN: 9789100107635
Sjöjungfruns namn : roman / Staffan SeebergSvenska - Pocket
ISBN: 9789170013898
Harry hamnar i fosterfamilj när hans far sätts i fängelse för bedrägerier och modern dött i barnsäng. När Harrys äldre fosterbror tar hem och presenterar Olga-Maj blir Harry hopplöst förälskad. De har mycket gemensamt. Hon förlorade också sin mor tidigt och hennes far är bedragare. När han en dag får se henne simma över från Äppelviken till Stora Essingen blir hon, i Harrys ögon, nästan som ett magiskt väsen. Hon besvarar inte hans kärlek, men ser honom som en själsfrände och även om hon och Harrys fosterbror gifter sig och får barn är Harry den hon känner att hon kan prata om vad som helst med.
Det här är en bok jag tyckte mycket om. Den beskriver längtan efter kärlek, efter tillhörighet och spännande, och ibland litet märkliga, relationer.