Utvald att leva

Bok av Jerzy Einhorn
Jerzy Einhorns liv börjar lyckligt i Polen men förvandlas snart till en flykt för livet undan en garanterad död i Förintelsen. Färden går genom ett krigsdrabbat Europa till Sverige. Här blir han så småningom en hyllad läkare, professor och politiker. Utvald att leva är Jerzys egen berättelse om sitt liv.
Som liten fick Jerzy fly från Polen för att undkomma Förintelsen. Som vuxen blev Jerzy rikskänd för sina insatser inom läkarvetenskapen. Det är ett fascinerande öde som vi får ta del av i Utvald att leva. Det är också en tankeväckande bok om att klara sig undan med livet i behåll och att sedan också få stora framgångar i sitt yrke. Varför fick han leva och utvecklas, när de flesta andra i hans situation mötte ett fruktansvärt öde? Den frågan hänger i luften genom hela Jerzys Utvald att leva, och är också något som kommer att forma hans liv.
Jerzy Einhorn är en människa som kommit att göra ett stort avtryck på jorden och som starkt påverkade svensk politik. Han arbetade som läkare och föreståndare för Radiumhemmet och botade och lindrade många cancerpatienter under sin karriär. Under Jerzys ledning var Radiumhemmet världsledande inom onkologi. Han var riksdagspolitiker och ordförande i Karolinska Institutets Nobelförsamling. Det var en man som gjorde mycket gott, efter att ha kommit undan något mycket ont.