Dunungen

Bok av Selma Lagerlöf
Brukspatron Teodor är inte förtjust i brorsonens behandling av den unga, vackra fästmön Anne-Marie och önskar att hon kunde se till honom i stället för till den unge, odräglige sprätten. När hon verkar börja hysa varma känslor för honom uppenbaras ett smärtsamt svek och Teodor befarar att hans hjärta kommer krossas – igen.
2 utgåvor
Välj utgåva
Dunungen : lustspel i fyra akterSvenska - Pocket
ISBN: 9789188221650
Dunungen og Tøsen fra StormyrhusetDanska - Inbunden
ISBN: 9788702181944
Vad många kanske inte vet är att Selma Lagerlöf har skrivit många fina kärleksberättelser. Dunungen: Ett lustspel i fyra akter är en utpräglad kärlekshistoria och handlar om den unga, vackra, snälla Anne-Marie som nyss förlovat sig med sin perfekte Mauritz. Hon kan knappt fatta att en så fin borgmästarson vill ha henne, en simpel bagardotter.

Mauritz föräldrar är inte överlyckliga över det stundande äktenskapet. Tvärtom kan det bli så att han från och med nu måste klara sig helt på egen hand. Mauritz kommer att tänka på sin rike farbror, brukspatronen Teodor, som inte har några egna barn.

Om paret smörar ordentligt för farbrodern kan han kanske ta dem under sina vingars skydd och låta dem leva i ett materiellt välstånd? Beslutsam att få brukspatronen att ge honom lite av sina rikedomar tar Mauritz med sig Anne-Marie till Teodors gård i Värmland.

Teodor är inte fullt så gammal som Anne-Marie trott och även om han vid en första anblick verkar lite skrämmande visar han sig vara ytterst snäll och charmerande. Han är ingen person Anne-Marie vill lura och bedra – särskilt inte när Mauritz uppför sig så illa. Så uppstår ett triangeldrama mellan Anne-Marie, Mauritz samt Teodor.

Dunungen: Ett lustspel i fyra akter från 1914 är en romantisk komedi som bygger på Selma Lagerlöfs novell med samma namn och som utgavs i novellsamlingen Osynliga länkar (1894). Tack vare de rappa dialogerna och heta känslostormarna är boken en medryckande läsning, som får hela mig att bubbla av glädje. Jag älskar den här typen av fåniga kärleksberättelser! Selma Lagerlöf skulle mycket väl kunna vara Sveriges motsvarighet till Jane Austen.