Marvatten

Bok av Ann Rosman
Boken utspelar sig i Marstrand och med poliskommissarie Karin Adler i huvudrollen. Hon blir bekant med Lotta som driver hotell då en matros omkommer på ett lastfartyg. Händelserna vävs samman med branden i samma kvarter 1867 då pigan Johanna, som jobbar hos en guldsmed, drabbas hårt. Var båtolyckan och branden verkligen olyckshändelser eller ligger det något annat bakom?.
Rosman varvar nutid med dåtid i den här deckaren som utspelar sig i Marstrand. Med nyanserade karaktärer och saker som döljer sig under ytan väver hon ihop de båda världarna och skapar spänning för läsaren. Jag kan varmt rekommendera den.
Spänningsroman som utspelar sig i olika tider, men på samma plats i Marstrand. Man får följa en ung flicka som får arbete som piga hos änkan till guldsmeden i Marstrand på 1860-talet. Parallellt följer vi familjen som bor på samma fastighet 2020- talet. Den nyfikne föräldralediga polisen är den som håller ihop historien. Gillar man historia och spänning är den läsvärd.
Ännu en suveränt bok om poliskommissarie Karin Adler och hennes kollegor Robert och Folke. En bok med både historia, spänning och en del skratt.
Ann väver på att fascinerande sätt ihop dåtid och nutid och knyter ihop allt på ett suveränt sätt. I denna bok kommer Karins fd sambo in i bilden igen och en spännande historia rullas upp.
Ska du bara läsa en författare under julen så läs Ann Rosman!
Aldrig har det varit härligare att få återse en karaktär och en miljö, som Karin Adler i Marstrand.

Ann Rosman har den gudabenådade gåvan att berätta fängslande historier, både nutid men framför allt dåtid. Jag fullkomligt älskar att befinna mig i hennes berättelser. Det går inte annat än att bli intresserad av historia. Ann Rosmans passion för ännet gör att berättelsen kommer till liv och det smittar av sig.

Nu önskar jag bara att jag hade boken oläst, så jag kunde läsa den igen för första gången.
Ann Rosmans romaner gör mig aldrig besviken! Marvatten är den sjunde delen i Marstrandsserien. Karin Adler är föräldraledig och träffar hotellägarna Lotta och Mattias på en middag hemma på Marstrand. Deras hotell har en intressant historia, den ligger på en tomt där flera hus brann ner 1867. På den tiden bodde en guldsmed Sven Edward Nordström där med sin familj. Han och hans fru Johanna, som tidigare hade varit piga åt hans mor, verkar ha något att göra med den ödesdigra branden. Hur kom det sig? Lotta hittar ett smycke i hotellets källare och blir nyfiken på vad som hände. Samtidigt inträffar en olycka ombord på det lastfartyg som Karins ex pojkvän Göran är kapten på. En gemensam vän till dem hittas död i lastutrymmet. Men är det en olycka eller ville någon röja honom ur vägen? Och varför gör Sjöverkets räddningshelikopter ovanligt många övningar på Görans fartyg? Det är som vanligt två parallella historier som är spännande var för sig och som knyts ihop på ett naturligt sätt. Den om Johanna har dessutom verklighetsanknytning vilket gör berättelsen extra intressant. Ann Rosman är en av mina favoritförfattare just för att hon lyckas väva in en historisk händelse i en nutida berättelse på ett naturligt sätt och skapar spännande intriger. Samtidigt går man följa poliskommissarie Karins förvandling från att vara en tuff polis som är värnar sitt singelliv och lever på sin stålbåt Andante till att bli förälskad i Marstrandsbon Johan och bor nu på ön med sin lilla familj. Jag rekommenderar alla som vill veta mer om händelser som tidigare inträffat och påverkat livet på Marstrand och samtidigt få en välskriven deckarroman på köpet att läsa Ann Rosmans böcker. Tack för recensionsex @albertbonniersforlag!! #annrosman #annrosmanmarvatten #bonniersförlag #albertbonniersförlag #del7 #marstrandsdeckare #karinadler
I september blev jag tillfrågad av en representant från Albert Bonniers förlag om jag ville recensera Ann Rosmans nyaste bok i Marstrands-serien. Det gick lång tid och boken trillade inte in – förrän jag ”påmint” via sociala medier. Redan dagen efter att boken anlänt påbörjade jag läsningen av Marvatten.

I denna den sjunde boken i Marstrands-serien är upplägget likadant som i de tidigare böckerna. Berättelsen om ett historiskt kriminalfall vävs samman med ett nutida. Centralfigur i det nutida är polisen Karin Adler. Karin är visserligen mammaledig, men… Det gamla fallet handlar om en brand som ödelade flera kvarter i Marstrand. Här får vi följa pigan Johanna som tjänar hos en guldsmed. Men var branden en olycka eller var den anlagd? Lotta och Mattias flyttar till samma plats ungefär 150 år senare för att driva hotell tillsammans med Mattias bror Henrik. Mattias är gammal kompis med Karins Johan och Karin och Lotta lär känna varandra. Karins poliskollegor får hand om ett fall som rör en arbetsplatsolycka, men även Karin dras in i detta. Frågan här är ungefär densamma som i det gamla fallet: en olycka eller ett brott.

Den här deckaren griper tag i mig med en gång. Ibland har jag inte varit så engagerad och imponerad av Marstrand-serien. Vissa av böckerna har varit lite mindre bra, på ren svenska. Men denna den sjunde delen i serien tillhör kategorin mer bra. Det är spännande att följa den gamla berättelsen och så småningom ana och se hur den hänger ihop med den nutida.

Som så ofta i moderna kriminalromaner förekommer det mycket tugg kring relationer. Här skrivs om relationer i båda parallella berättelserna. Den nutida känns lite… uttjatad, men det är ändå intressant att jämföra till exempel synen på barn som en eventuell… belastning. Ibland undrar jag varför folk – även fiktiva, nutida romangestalter – skaffar barn när barn mest skapar ”jobb”, slitningar i förhållandet och stor jäkla trötthet. Men, men. Karin Adler är en frisk fläkt och hon är inte bara mamma utan även polis. Skildringen av henne ger mig visst hopp.

Lite likheter kan jag ana med både Camilla Läckberg och Viveca Sten, men jag tycker att Ann Rosman i den här boken håller snäppet högre kvalitet. Det är spännande precis hela tiden. I den nutida berättelsen anar jag oråd. Stämningen är inte enbart ljus och glad utan även ruggig och bitvis rätt svart. Samma känsla får jag även tidigt i den äldre berättelsen.

Välskrivet, spännande och två berättelser med saltstänk som knyts samman utan att det blir fel eller konstigt ger högsta omdöme från mig.
Ann Rosman lyckas med att koppla ihop nutid med dåtid och man är fast som läsare från första kapitlet .Denna bok skildrar en stor brand i marstrand på 1860 -talet och ett dödsfall i nutid som knyts ihop .Alla böcker i denna serien är läsvärda och man lär känna huvudkaraktärerna på ett bra sätt
Jag gillar Rosmans böcker och alltid föredragit den historiska delen. Det här är nog den första boken där historien inte fångar mig helt. Missförstå mig inte det är fortfarande en väldigt bra bok som som gjorde att jag mer eller mindre sträckläste den tills den var slut trots att klockan var alldeles för mkt. Jag hade bara lite svårt att bry mig om någon av karaktärerna. Det finns inte heller någon riktig koppling mellan dåtid och nutid. Tycker även att upplösningen var i svagaste laget och lämnade många frågor.

Otroligt imponerad av all research man märker ligger bakom och som också gör att man får veta vad som händer personerna från den historiska delen då den är baserade på riktiga händelser och personer.

Jag skulle vilja säga att gillar man deckare är inte just denna bok av Rosman den man ska börja med, hennes tidigare böcker är bättre ur den synvinkel men gillar man historia så är detta rätt bok för dig.
Ännu en bok om Karin Adler, kriminalinspektör i Marstrand och den spänner från mitten av 1800-talet och fram till nutid. Mycket spännande !