Tillit till dig

Bok av Barbara Voors
Tillit till dig handlar om Saga och Zacharias, växelvis återger de historien om sina liv. De berättar om kärleken som drabbar dem som ett extra sommarlov. "Det var en lycka så tärande, nästan tröttande och jag var som en drogad som, när jag träffade andra människor, var oförmögen att förstå vad de talade om. Jag förstod bara dig, bara ditt språk, bara ditt kön, dina armar, din fantastiska kärlek och humor och jag kunde inte förstå var allt detta kom ifrån. Jag levde, kanske var det bara så; att jag var så fruktansvärt levande." Men efter sommarlovet kommer vintern och deras lycka slås i bitar och ingen av dem har modet att återigen sätta ihop den. I ett försök att hitta tillbaka, att kunna ta i varandra utan att gripas av skräck, påbörjar de en resa till Frankrike. I två olika versioner berättar de om detta ofattbara att de kan stå inför en död mans brutna nacke och ingenting göra. Men hur betalar man igen en skuld som försvinner? Och vilka är paret som så framgångsrikt lägger ord i Sagas mun, som vore hon förtrollad av det faktum att döda föräldrar kan leva vidare i en annan skepnad? Tillit till dig handlar om förlåtelse, om nåden som enda utväg ur tidens envisa upprepande av gamla oförrätter. Frågan är bara: - Litar du på mig?
Saga och Zacharias är fantastiska tillsammans. De har hittat varandra, och tillsammans klarar de allt. Tillsammans kan de glömma döda föräldrar och mostrar som tagit 10 år ifrån en, mammor som gör allt för att sonen ska bli det perfekta hon aldrig hittar själv. Tillsammans kan livet vara lätt som sommaren, året runt. Men mitt i lyckan förloras ett jobb och en magsmärta kommer tillbaka. Mitt i all lycka blir det olidligt svårt att älska och lita på någon, smärtan blir för svår.
Därför bär det av till Frankrike, på en resa för att laga det som brustit. Kan denna resa lösa allt? Kan en död man, ett ex och ett äldre par vara det som förenar?

I "Tillit till dig" får vi höra Saga och Zacharias berättelse, om livet var för sig och livet tillsammans. Växelvis berättar de om det underbara och det svåra med att vara tillsammans, med att lita på någon och älska någon. Hur svårt det kan vara att ta emot en kärlek, hur självklart det är att älska någon och hur svårt det är att lita på en annan människaI.

Ingen skriver så vackert som Barbara Voors. Ingen skriver så känslosamt, ord som går rakt in i hjärtat och berör på det djupaste djupet. Man känner igen sig i hennes berättelse, i känslorna hon beskriver. Ofta känns det som att det är mig hon skriver om, att hon känner mig.

Detta är en roman med mycket osagt, mycket som är svårt att förstå, svårt att greppa. Men ändå ligger allt i historien så nära hjärtat. Tillit till dig är en väldigt underskattad bok som inte har fått den uppmärksamheten som den förtjänar. Om du vill känna något, läs den! Detta är en liten liten fördjupning i livet, kanske ett sätt att förstå allt lite bättre.