De dödas tempel

Jonathan Lindström
Fyratusen år senare skulle flera döda barn och vuxna komma till liv igen. Arkeologerna började gräva helt utan vetskap om vad som väntade där under jorden. De döda som hade legat i marken sedan stenåldern hade flera budskap med sig till en helt annan tid. Ska arkeologerna kunna knäcka de dödas hemlighet från stenåldern?.
2 utgåvor
Välj utgåva
De dödas tempelSvenska - E-bok
ISBN: 9789113033907
Arkeologen och pedagogen Jonathan Lindström har skrivit ett flertal populärvetenskapliga böcker om så vitt skilda ämnen som kosmologi, psykologi och arkeologi. Men kanske ligger dessa ämnen närmare varandra än man anar. I boken "De dödas tempel" ser vi hur alla dessa trådar förenas till en intrikat väv i författarens skickliga händer. Bokens undertitel "Om arkeologi och stenålderns själ" ger en försmak av vad som väntar mellan pärmarna.

Att Jonathan Lindström är en arkeolog som brinner för att förstå fornfynd och dela med sig av deras betydelse har vi inte minst sett i de TV-program han medverkat i under senare år.

"De dödas tempel" handlar om en utgrävning av en fyndplats från yngre stenåldern och stridsyxekulturen, för 4400 år sedan. Man grävde fram 16 kroppar och många fynd av flinta och keramik på en udde i Turinge 1993. Jonathan Lindström ledde utgrävningen. Genom att skriva inkännande och engagerat får vi följa dels Lindströms egna funderingar om fyndplatsen, men även ta del av de andra professionella arkeologernas och forskarnas arbete med att lägga pussel och försöka förstå. Fyndplatsen gav mycket ny kunskap om stridsyxekulturen och bjöd även forskarna på en del överraskningar.

Jonathan Lindström skriver på ett mycket drivet och medryckande sätt. Boken känns inte som en avhandling i arkeologi, utan som en blandning av kriminalhistoria, reportage och populärvetenskap. Jonathan Lindström har även skrivit en barnbok om samma grävplats som heter "Dödshuset".

Boken rekommenderas som självklar läsning för alla som är intresserade av historia och arkeologi. För den som vill veta mer om yngre stenålderns människor och vardag är boken en källa till stor kunskap. Boken visar på ett mycket fint sätt arkeologens vardag och umbäranden. Boken bjuder på massvis av arkeologisk kunskap och forskning på ett lättillgängligt sätt. Efter att man läst "De dödas tempel" har man fått mycket ny kunskap om både stridsyxekulturen och arkeologiyrket.