Asfaltsänglar

Bok av Johanna Holmström
Leila är 15 år gammal och bor i en lägenhet tillsammans med sin mamma och pappa. Familjen har en ansträngd ekonomi, så Leilas fritid består av att hänga på stan och läsa om kändisar. Dock spenderar Leila sina kvällar med att diskutera religiösa dilemman med sina trossystrar och om hon inte gör det, så är hon inlåst på sitt rum.
3 utgåvor
Välj utgåva
AsfaltsänglarSvenska - E-bok
ISBN: 9789113049441
AsfaltsänglarSvenska - Okänt
ISBN: 9789515231673
AsfaltsänglarSvenska - Inbunden
ISBN: 9789113049502
I denna roman får läsaren lära känna en muslimsk familj som bor i Finland. Pappa Rashid är busschaufför, mamma Fatima är född och uppvuxen i Finland med ett annat förnamn. När hon träffade Rashid konverterade hon till islam och bytte namn till Fatima. Trots att hon är finsk är hon en mycket troende muslim och hon bär alltid hijab. Hon vill att döttrarna Leila och Samira också ska bära hijab. Enligt Fatima är allt haram, så hon har tagit bort alla böcker som inte hänvisar till koranen och profeten Mohamad. Tv:n har hon också tagit bort. Hennes åsikter är starka och även det maken gör är haram.

Dottern Samira börjar bli rädd att hon ska bli en ”Asfaltsängel” – En kvinna som antingen blir knuffad av någon för att man pratat med en finsk kille, eller så hoppar man själv över balkongräcket för att slippa leva i denna trångsynta världsbild. Samira bestämmer sig för att vara på den säkra sidan och rymmer hemifrån. Eftersom hon vill leva som andra finska tonåringar, får hon hjälp att flytta till ett skyddat boende. Samira vill studera på universitet, träffa en vanlig finsk kille och bli av med oskulden. Hemma går lillasyster Leila som är femton år och gömmer sig i sin huva för att inte synas. Samira har en väninna som heter Jasmina och hon vet att man faktiskt kan fejka blod på lakanet när man sovit i sängen efter bröllopsnatten. Hon vet att alla kvinnor inte blöder och kan bli dödade när lakanen visas upp morgonen därpå.

I Leilas klass går en tjej som heter Anna. Hon blir mobbad för att hon har stora, tjocka glasögon, alltför korta byxor och bär på en gammal ryggsäck. Hon kommer från en fattig familj som inte har råd att köpa ordentliga kläder till henne. Det går även en tjej som heter Linda i Leilas klass. Hon är lite kraftig, ljushårig, hon älskar Britney Spears och bor med sin alkoholiserade mamma.

Denna intressanta roman handlar om kulturkrockar och hur det känns att slitas mellan olika identiteter. Här är det en kvinna som är född och uppvuxen i Finland som konverterar till islam och blir mer muslimsk än båda hennes tonårsdöttrar och även maken som är muslim från början. Flickorna däremot vill vara starka, smarta och tolkar Koranen på sitt sätt. De vill vara som andra finska tonåringar och studera vid universitetet. De undrar varför de måste bära hijab och varför allt måste vara haram. De funderar också på varför de måste gifta sig med någon som de inte älskar.

En välskriven roman som också är bra gestaltad och lärorik. Att få läsa om dessa tonåriga tjejer och hur starka de var tyckte jag väldigt mycket om.