Hur mår maten?

Bok av Per Jensen

I Hur mår maten? beskriver Per Jensen på ett osentimentalt sätt hur djuren behandlas innan de hamnar i butikernas köttdiskar.

Äter du mat? Då är du inblandad i lantbruket och tillhör målgruppen för denna bok. De flesta i Sverige idag får sin huvudsakliga information om matproduktionens villkor från sagor, reklam och propaganda. Sagorna berättar om griseknoar och höns som pratar och är fyllda av känslor. I reklamens bilder är alla kor ute på bete, grisar är lyckliga med knorr på svansen och hönsen spankulerar som förr i tiden på en lagårdsplan eller en dynghög. Idyllen bryts med ojämna mellanrum av dramatiska larmrapporter som dominerar nyhetssändningar under några veckor: någon djurskyddsorganisation har filmat missförhållanden på svingårdar eller minkuppfödningar, någon veterinär slår larm om bristfälliga rutiner på slakterier.

Hur mår egentligen de djur som lever för att bli mat? Kanske ligger sanningen som så ofta någonstans mittemellan idyll och elände.

Per Jensen har tillbringat decennier av sitt yrkesliv som forskare och lärare med att studera djurens villkor inom lantbruket, såväl i Sverige som i resten av EU. Här förmedlar han sin bild av sakernas tillstånd.

Mindre

I Hur mår maten? beskriver Per Jensen på ett osentimentalt sätt hur djuren behandlas innan de hamnar i butikernas köttdiskar. Äter du mat? Då är du inblandad i lantbruket och... Mer

Den här boken är ingen renodlad faktabok då den har en viss antydan av att inte vara helt opartisk, utan författaren utgår från sig själv och uttrycker sin egen åsikt en del. Visst, det kanske inte är någon direkt mysig kvällslektyr, då den faktiskt belyser en del av problemen som finns med vår matproduktion (kött) idag. Men vill man få en liten inblick i delar av hur djurhållningen fungerar kan det vara värt att ge sig på att läsa denna. Det var en del saker som förvånade mig i den måste jag erkänna, så på så vis var den bra.