Trettonde sommaren

Bok av Gabriella Sköldenberg
Nominerad till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2020! "Gastkramande historia om ett sommarlov på liv och död." Gotlands allehanda Kusinerna Angelica och Sandra är födda på samma dag med ett års mellanrum. Där Angelica är den fogliga och lugna, är Sandra den bångstyriga och vilda. Hela sommarlovet är de oskiljaktiga på landet hos morfar. Det är de två mot världen och världen är väldig och fri. Men de är också utlämnade åt varandra och långt från de vuxnas blickar. Under den trettonde sommaren svänger pendeln och Sandra framstår plötsligt som välkammad och kontrollerad. Angelica då, vem är hon? Hon som alltid fått beröm för att inte vara som Sandra? Och hur långt är hon beredd att gå för att fortsätta vara Sandras vän? Successivt förflyttas gränserna till en lek på liv och död. Gabriella Sköldenberg arbetar som frilansskribent. Ungdomsromanen "Trettonde sommaren" är hennes skönlitterära debut. "Magisk sommarbok med väldigt mycket tanke." Paula Högström, P4 Stockholm "Riktigt välskrivet och spännande samtidigt som berättelsen är tänkvärd och otäck på riktigt. Vilken debut!" Sarahbabblar Nominerad till nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2020. Ur juryns motivering: Romanen väver en komplex väv av mellanmänskliga relationer, allt från distanserat frånvarande föräldrar som implanterar destruktiva normer i sina barn, till maktspelet mellan ungdomarna. // Med nerv och driv skriver Gabriella Sköldenberg fram en berättelse som griper tag i läsaren. // Särskilt skildringen av interaktionen mellan de två kusinerna är värd att lyftas fram, men också hur skickligt hon planterar det som ska komma.
2 utgåvor
Välj utgåva
Trettonde sommarenSvenska - Inbunden
ISBN: 9789127154308
Trettonde sommarenSvenska - E-bok
ISBN: 9789127154315
Boken handlar om Angelica och Sandra, som är födda samma dag, men med ett års mellanrum. Sandra och Angelica är kusiner och tillbringar varje sommar ihop på deras morfars landställe, tillsammans med deras morfar. Sandra har alltid varit den vilda och okontrollerade, där Angelica alltid har varit lugn och kontrollerad. Men plötsligt en sommar, så framstår Sandra vara den lugna, hon har tagit Angelicas roll. Hur långt kan Angelica gå för att vara Sandras vän? Bokgenren är tonårsdrama.

Jag tycker att boken var bra, den var väldigt spännande och man ville läsa vidare, för att se vad Sandra hittade på när hon var ensam med Angelica.