Fans : en bok om besatthet

Bok av Fredrik Strage
En tonåring väntar utanför en nattklubb för att få en skymt av pojkbandet Westlife, en Michael Jackson-supporter reser till Kaliforninen för att stödja sin idol under hans pedofilrättegång, ett holländskt ABBA-fan lyckas inleda ett förhållande med Agnetha Fältskog men har svårt att acceptera att det tar slut. Fans handlar om vad som händer när man hittar den där artisten som är större än livet, tvillingsjälen som formulerar ens känslor till stor konst. Möt anhängare till bland andra Morrissey, Lill-Babs, Darin, Judas Priest, Evert Taube, Paris Hilton och Darth Vader. För de flesta av dessa fans räcker det med att dyrka på avstånd, starta en fanclub och få komma backstage då och då, men för somliga - de som hamnar på löpsedlarna - blir det absolut nödvändigt att till varje pris förenas med idolen. "Du får säkert höra det jämt, men jag tycker du är en av de bästa samtidsskildrarna i Sverige. Du och Martin Kellerman. Jag lovar - om jag träffade er båda nån gång så skulle jag nog bara dö. Inte våga säga något alls. Om du har lust så får du jättegärna ringa mig. Jag skulle bli superglad då. Vi skulle kunna ta en fika eller nåt och kanske bara prata. Jag har telefonnummer XXXXX. Jag är hemma nästan jämt. Pussar och kramar Ditt fan Jessica Gedin" (Recension ur tidningen Elle)
4 utgåvor
Välj utgåva
FansSvenska - E-bok
ISBN: 9789127131712
FansSvenska - Ljudbok
ISBN: 9789127114067
FansSvenska - Pocket
ISBN: 9789127114562
Fans : en bok om besatthetSvenska - Inbunden
ISBN: 9789127098770
Jag läste den tidigare boken som utkom 2005, och innehållet fungerar lika bra idag. Fans... allt ifrån ett stort intresse till besatthet, och lite analyserande mitt uppe i allt skrikande. Några kapitel var för mig ointressanta, men till största delen var jag helt fast i läsandet om bl.a.

Michael Jackson, uskan Jeanette och pedofilanklagelserna
Agnetha Fältskog, Gert och från fan till pojkvän till stalker
Evert Taube, "Lena Nylén" och dolda budskap
Ace of Base, tyskan och knivattacken på Jenny
och
Hamster Girls, tonårsflickornas förhållande till Westlife

Delarna om dokusåpastjärnor och hårdrocksfans var ytterligare favoritdelar, och, ja... Jag kan bara rekommendera denna bok om Fans av den underbare musikjournalisten och författaren Fredrik Strage.