En afrikansk kärlekshistoria

An african love story
Daphne Sheldrick
Daphne Sheldrick är den första någonsin att lyckas föda upp en föräldralös elefantkalv. Tillsammans med sin make David, tar de hand om en rad föräldralösa arter, samtidigt som de kämpar för att försöka stoppa den brutala tjuvjakten i Kenya.

Det här är en oerhört läsvärd biografi över ett anmärkningsvärt liv och arv. En tidlös berättelse om att leva i symbios med djur och natur, och samtidigt skapa sin egen familj i en värld som blir allt grymmare. Opretentiöst delar Daphne med sig av sin uppväxt, sina äktenskap, och sitt livslånga engagemang för att stötta upp där naturens grymma lagar inte skyr några som helst medel och där människan är det största rovdjuret.
Man får följa hennes väg till att äntligen via mjölkersättning föda upp den allra första elefantkalven till vuxen ålder, och en hel del andra djurarter som kommer och går ur familjens trädgård i Tsavo.

Daphne har lidigt stora förluster och sorger i sitt liv vilket också skildras i boken. Ändå fortsätter hon att föda upp föräldralösa djur, utbilda människor, föra arvet vidare till barn och barnbarn.
Det är en riktigt stark berättelse om en ännu starkare kvinna som levt ut hela sin livsuppgift. Jag är så oerhört tacksam in i själen att världen fått ha en sån själ som Daphne, också maken David, och diverse andra som ramlar in och ut ur sidorna under historiens gång, som kämpat för att bygga upp dessa naturreservat, föräldrahem till olycksfödda djur av olika arter. Hennes arbete kommer för alltid att hyllas.
Språket i boken var på sina ställen väldigt gripande men även med humoristiska inslag. Jag skulle inte kalla den lättläst utan den här boken måste få ta sin tid.
En historia som verkligen berör in i märgen. Den första kvinna som någonsin fött upp en elefantkalv på flaska. Stor respekt åt hennes minne.