Norrlands svårmod

Bok av Therése Söderlind
Det här är en blandning av en deckare och en roman som utspelar sig i Norrland. Den här boken är den första som Therése Söderlind skrivit. Författaren är uppvuxen i Ångermanland som ligger i just Norrland. Det gör att boken utspelar sig i en omgivning som författaren väl känner till, vilket märks väl.
Boken har alldeles för många klichéer av hur Norrland ska vara,blir patetiskt.
Huvudkaraktären Anna är rörig och författarens försök till att göra henne djupsinnig lägger sig bara platt,hon blir endimensionell.
Det finns inte allt för många böcker som handlar om eller utspelar sig i Norrland, men det här är en av de bättre. Boken handlar om Anna som växer upp i en lite stökig, men trots allt trevlig familj. När Anna är sju år gammal händer dock något hemskt. Hennes äldsta bror, Charlie, försvinner spårlöst under älgjakten. Familjen splittras, och Charlie förblir borta. Först flera år senare, när Anna bor i Stockholm, inser hon att det är dags att ta itu med vad det egentligen var som hände när hon var ung.

Det här är en bok som lägger enorm vikt på karaktärer och omgivning. Det blir inte långdraget men däremot kan man som läsare verkligen lära känna personerna som agerar i boken. Naturen beskrivs ingående och det är lätt att känna sig som om man är på plats. Boken är väldigt spännande och det är ett mysterium som ska lösas. Det är lätt att hänga med i handlingen och man vill inte gärna lägga ifrån sig boken i första taget.