Komma rätt, komma fel och komma till punkt

Eats, Shoots & Leaves
Bok av Lynne Truss
Lynne Truss engelska storsäljare Eats, shoots & leaves i svensk tappning - en bok för alla som älskar interpunktion, eller skulle vilja göra det. "När Lynne Truss skrev sin roliga, ilskna och lärorika bok om interpunktion anade hon knappast att boken skulle bli en långkörare på både de engelska och de amerikanska bestsellerlistorna. (Hennes mamma föreslog att det på omslaget skulle stå 'för de få utvalda)' När jag läste den blev jag entusiastisk: för att det var lärorikt, för att det var roligt och för att hon tillät sig att vara så himla arg. Ja, särskilt för att hon tillät sig vara så himla arg. Våra svenska språkvårdare är alltid vänliga, pedagogiska och toleranta. Och nu kommer äntligen någon som säger att vi får infånga språkmarodörerna och tortera dem. Vilken befrielse! Med särskrivning, felaktigt användande av apostrofer och semikolon m.m. har vi även i svenskan den företeelse som Lynne kallar 'en skenande interpunktionsstandard' Komma rätt, komma fel och komma till punkt är en försvenskning av Lynnes bok, en hybrid - delvis översatt, delvis omarbetad. Men originalboken skrevs för att få oss att älska skiljetecken, och med den underbara föresatsen spelar det knappast någon roll vem som skrivit vad.." ur Eva Halldingers förord Lynne Truss är skribent och journalist. Eva Halldinger är författare och förlagsredaktör och har tidigare utkommit med Oss medelålders kvinnor emellan, samt Alla livets djävligheter
17 utgåvor
Välj utgåva
Eats, Shoots and LeavesEngelska - Pocket
ISBN: 9780007329069
Eats, Shoots & LeavesOkänt
ISBN: 9781101218297
Eats, Shoots and LeavesEngelska - E-bok
ISBN: 9780007431595
Eats, Shoots and LeavesEngelska - Pocket
ISBN: 9780007368419
Eats, shoots & leaves - Lynne TrussEngelska - Inbunden
ISBN: 9781861976123
Komma rätt, komma fel och komma till punktSvenska - Inbunden
ISBN: 9789146210993
Komma rätt, komma fel och komma till punktSvenska - Pocket
ISBN: 9789146214175
Eats shoots leaves
ISBN: 9780142800829
Är en språknörd en äkta nörd, som t ex en marvelgeek? Jag känner mig iaf som en när jag läser denna lilla bok om interpunktion. Eva Halldinger tar oss igenom interpunktionens historia, skrivregler och var delade meningar råder om hur skiljetecken ska brukas. Mycket intressant! Jag skulle önska att inledningen och historiebitarna var något kortare till förmån för det jag anser är själva kärnan, alltså bruket, men jag förstår att det finns en annan typ av läsare än jag: språkpoliserna (jag hör inte till dem). Men den kan läsas av både språknördar och språkpoliser, eller av de som är både och, och jag rekommenderar den varmt!

Och nej, språknörderi är ingen liten rörelse (som man gärna vill tro). Denna bok om skiljetecken är alltså en bästsäljare!