Lilla livet lilla döden

Bok av Per Nilsson
Det här är en minst sagt mystisk roman där man som läsare inte riktigt vet vad som är dikt och vad som är verklighet. Författaren Per Nilsson dras ofrivilligt in i en värld som kretsar kring en karaktär vid namn Janne. Han undrar vad som händer vid Jannes fyr och vilka skinnskallarna och den rödhåriga kvinnan är.
2 utgåvor
Välj utgåva
Lilla livet, lilla döden : romanSvenska - Pocket
ISBN: 9789150102499
Lilla livet, lilla döden : romanSvenska - Inbunden
ISBN: 9789150100495
Ungdomsförfattaren Per Nilsson är känd för böcker som Anarkai, Ett annat sätt att vara ung och Du & du & du. Genom årtionden har han förtrollat både ungdomar och vuxna genom sina sannolika historier om hur det är att vara ung. I hans böcker återfinns alltid färgstarka karaktärer, så väl beskrivna att man tror att de är på riktigt. Tankegångarna är träffande och alla kan känna igen sig i någon del av hans böcker. Lägg till att man aldrig slutar att förvånas över hans kreativa tänkande och förmågan att göra enkla men ack så spännande tvister när man minst anar det.

Lilla livet lilla döden är Per Nilssons första roman för vuxna. Det är en hisnande historia om fyrvaktaren Janne som lever ett lugnt och stillsamt liv. Han cyklar till affären och köper mjölk, han tittar på naturen, lyssnar på radio och förstås - vaktar fyren.
Boken är uppdelad i flera delar och skrivs utifrån tre olika perspektiv. Ett perspektiv är Jannes eget, det andra är författaren Per Nilssons och det tredje är läsaren själv. I författarens kapitel får vi veta att han brevväxlat med Janne och nu letar efter honom. Genom brev får vi en aning om att något har hänt, något som kanske inte var så bra. Janne är en väldigt speciell människa och har tidigare inte stött på så många människor eller kärlek i sitt liv. De flesta skulle kalla honom för en enstöring och kanske lite långsam.
Författaren uppmanar Janne att skriva och det är i hans skrivna sidor som vi förstår att någonting är fel. Per Nilsson har gett fyrvaktaren tydliga instruktioner om hur man skriver en berättelse. Allt behöver inte vara sant, man får hitta på. Det är inte att ljuga. Man för bara historien framåt.

Lilla livet lilla döden är en bladvändare som går att sluka på en dag. Jannes tankar i det där stillsamma livet har verkligen något, och vart är det egentligen han har tagit vägen? Vad är det han har gjort? Ryktena som går säger en sak, Janne själv skriver sin historia och författaren gör allt i sin makt för att ta reda på om han har pushat fyrvaktaren till något riktigt illa.
Och orden som hela tiden upprepas är; Man får ljuga. Allt behöver inte vara sant. Det är okej att hitta på. Det är ord som kommer ringa i huvudet långt efter att man har lagt ifrån sig boken.

En fantastisk berättelse som visar att Per Nilsson inte bara är en briljant ungdomsförfattare, han kan snarare gå hur långt som helst.