Hästens grundarbete

Bok av Pether Markne
Grunderna i markarbetet ger förutsättningen för ett lyckat samspel mellan häst och ryttare oavsett disciplin. Grunderna gör det möjligt att utvecklas vidare. I den här boken går elitryttaren och tillika tränaren Pether Markne igenom varje del i utbildningsskalan och ger sina allra bästa tips och råd om hur hästen ska arbetas på ett korrekt sätt.
Pether Markne är killen som sadlade om från elithoppare till elitryttare i dressyr, och som kommit att bli en av de mest framgångsrika tränarna i Sverige. Med boken Hästens grundarbete visar han på vikten av att just sätta basen för ridningen, och hur viktig den är genom hela utbildningen för ekipaget. Utan grund, ingen fortsättning.
Den här boken är filosofisk och berättande, och därmed olik många andra böcker inom samma genre. Här får vi mer en förståelse för vad som är viktigt och hur vi kan sträva åt rätt håll, än hårda fakta inbankade i huvudet. Det passar mig utmärkt. Hästar är individer och vi behöver förstå principerna innan vi kan gå in på detaljerna. Jag uppskattar Pethers val av ämne i denna bok, och texten är flödande och lättläst. Här bjuds det på personliga erfarenheter, inte helt utan glimten i ögat. Bilderna blir pricken över i:et i denna bok som andas kärlek till hästen.