Vegetarian på riktigt?

Bok av Karin Tuvell
Vegetarian på riktigt är en guide in till mer vegetariskt på menyn. Funderar du på att äta mer vegetariskt? Eller kanske på att bli vegetarian? Hur får du i dig alla näringsämne som kroppen behöver? Är du vegetarian på riktigt om du använder färdiga köttersättningsprodukter? Hur får du fram de bästa smakerna? Vegetarian på riktigt är boken som tagit reda på vad forskningen säger. Boken som väger för- och nackdelar. Boken där du får kunskap om vitaminer och mineraler som kroppen behöver och hur du optimerar näringsämnena.
Det finns många fördelar med vegansk kost. Den främsta kanske är att man inte orsakar onödigt lidande, många har lagt av med animaliska produkter efter att ha sett en dokumentär om köttproduktion. Även jag blir påverkad av sånt men min motivation är klimatrelaterad. Sen har vi förstår hälsofördelarna med en växtbaserad kost... men då måste den vara någorlunda välplanerad.

Man kan vara hur ohälsosam som helst som vegan, man kan exempelvis leva på endast Oreos och Anammafärs, en kosthållning som inte är helt omöjligt att föreställa sig hos någon som just ska flytta hemifrån. Det var därför jag drogs till denna bok, för att den sades förmedla lite av en grundkurs i vegansk näringslära. Problemet är bara att den inte är skriven av någon som själv verkar vara övertygad om att vegansk, eller ens vegetarisk kost är hälsosam. Författaren uppger studier som länkar vegetarianism med depressioner utan att tala om den välkända omvända länken, alltså att människor som redan har problem med depressioner oftare hoppar på växtbaserade koster. Hon argumenterar även för att växtbaserad kost inte nödvändigtvis är bättre ur klimatperspektiv med tanke på livsmedelsimport, när transporterna endast står för 11-14% av ett livsmedels klimatavtryck.

Nåväl, receptdelen är desto trevligare. Bra recept för tonåringar. Särskilt nyfiken är jag på att prova receptet på vegansk pizzaost.