Jul med Jenny Nyström

Bok av Jan-Öjvind Swahn
Jenny Nyström är Kalmardottern som skapade den svenska tomten. Hennes bilder, som ständigt förekommer i böcker, jultidningar, på julbonader och vykort är starkt förknippade med de jultraditioner vi har idag. I boken beskrivs julens historia från Jesu födelse till dagens lucia, julmust, julgran och julmat. Allt inspirerat av Jenny Nyström, som förvandlade den tidigare gårdvaren till den idag dvärgvuxna grötätande tomten, väldigt lik Sankt Nikolaus.
En bok om min barndoms tomtar det vill säga Jenny Nyströms version. Här får vi lära oss mer om det som vi idag kallar klassiska svenska traditioner.

För oss som är uppvuxna med tomten såsom Jenny Nyström tecknade den kunde direkt se att det var hennes alster som var på bokens framsida. Jenny Nyströms tomtar och hennes vykorts motiv är så speciella att det är lätt att se på en gång vem som är konstnären.
Förutom att få lära oss mer om konstnärinnan så får vi också lära oss mer om det vi idag kallar klassiska svenska traditioner; som t.ex. julmusten och julsångerna. 

En mysig bok som får mig som läsare att komma i julstämning.