Glädjedödarna - en bok om förmynderi

Bok av Mattias Svensson
Glädjedödarna: en bok om förmynderi är en liberal debattörs uppgörelse med vad han menar vara en svensk statsapparat som tycks se det som sitt högsta syfte att göra livet tråkigare för sina invånare. Den här boken presenterar argumenten för olika förbud och tar sedan en ordentlig titt på de argumentens relevans.
2 utgåvor
Välj utgåva
Glädjedödarna : en bok om förmynderiSvenska - Pocket
ISBN: 9789175667768
GlädjedödarnaSvenska - E-bok
ISBN: 9789175668963
För klassiska liberaler är Sverige förmynderiets hemland. Ett land som inte räds att införa hårda restriktioner på allt som anses skadligt för det allmänna välmåendet. Mattias Svenssons "Glädjedödarna" är ett ordentligt retrospektiv över klassiskt svenska ingrepp som alkoholmonopol och tobaksskatter. I boken visar han hur staten genom historien har använt sig av vinklad fakta och vetenskap för att underbygga sina ibland märkliga restriktioner.

Skildringen rör sig från frågor som vänsterkanten traditionellt ser som liberalt gnäll om triviala frågor, som att Systembolaget inte får sälja kall öl. Eller ännu mer förment triviala händelser som den om ett daghem som bytte ut gummigungorna av rädsla för att barnen skulle tugga på dem och få cancer. Debatten om videovåld och hårdrock som rasade under 1980-talet är en annan klassisk favorit som diskuteras. Svensson tar sig an mängder av fall som dessa, mer eller mindre allvarliga. Alla frågor vänds ut och in. Vi får ta del av vetenskapen och argumenten som vägledde beslutsfattarna såväl som den vetenskap som talar emot åtgärderna.

Nu är inte detta någon ren fackbok. Författaren är minst sagt politiskt färgad, aktiv som liberal debattör. Det är också i många fall en humoristisk bok som kanske inte alltid tar förbudsivrarnas ibland goda argument på allvaret de förtjänar. Man behöver dock inte vara liberal för att inse det lustiga med många av de regleringar, lagar och föreskrifter som tas upp i boken. Ta till exempel förbudet mot spontandans i pubar och barer - en regel som faktiskt emellanåt fortfarande leder till att uteställen förlorar sina serveringstillstånd.

Glädjedödarna rekommenderas varmt till alla som har ett intresse av politik i största allmänhet. Oavsett vilken politisk färg man själv tillskriver sig finns det många viktiga lärdomar att hämta inom den här bokens pärmar. Inte minst om vikten av att inte alltid hälsa alla nymodigheter med panik.