Älvdansen

Kamilla Oresvärd

När en elvaårig flicka blir kidnappad misstänkts hennes styvfar Frank för gärningen. Men tiden går och ingen lösning på fallet har hittats. När ännu en ung flicka försvinner spårlöst riktas misstankarna återigen mot Frank som bestämmer sig att ta hjälp av en kvinna vid namn Mona för att får reda på vad som har hänt.

5 utgåvor
Välj utgåva
ÄlvdansenSvenska - Ljudbok
ISBN: 9789178352647
ÄlvdansenSvenska - Inbunden
ISBN: 9789178352609
ÄlvdansenSvenska - Pocket
ISBN: 9789178353279
Älvdansen
ISBN: 9789178352623
ÄlvdansenSvenska - E-bok
ISBN: 9789178352616
En lättläst bok med korta kapitel och trevliga karaktärer som man är glad att få återse.
Huvudpersonen Mona är smart, modig och trevlig att läsa om, men i just denna bok kändes det lite som om hon hade svårt att lägga ihop ett och ett, vilket hon inte alls hade i första boken.
Denna var lite mer intressant att läsa då det handlade om försvunna barn, men det kan ju ha att göra med att man själv har barn och då berör det lite mer.
Språket var lätt att förstå och handlingen kändes spännande.
Jag längtar tills nästa del av Vargön kommer då jag vill veta vad mer som kommer hända, inte bara fallen som Mona och Hedda utreder, men även med karaktärerna vi får möta och dessutom måste jag få veta mer om vad som hände i Monas förflutna.
Jag gillade den här delen lite mer än förra boken även om jag gillade båda väldigt mycket!
Det här är den andra fristående boken i serien Vargön den första heter Brudslöjan. Jag hade inte läst den första boken men det var inga problem att hoppa in i den andra boken och det var lätt att komma in och att lära känna karaktärerna. För mig blev detta en ny upptäckt av författare och jag inser att det finns fler böcker skrivna av Kamilla som jag helt har missat så nu har jag flera böcker att dyka ner i - Hurra för det!

För många år sedan försvann 11-åriga Elsa, hennes styvpappa har aldrig riktigt förlikat sig med att Elsa försvann och kan inte acceptera att hon inte skulle finnas kvar i livet. När en ny kvinna anmäls försvunnen vill Frank ta upp fallet med Elsa igen för att få svar om vad som hände. När man börjar gräva i fallet så misstänker man att en religiös sekt kan vara inblandade på något sätt. Det här är starten på en spännande, välskriven bok med ett bra språk. Ett extra plus för fina miljöbeskrivningar som ökar känslan och inlevelsen i bokens story. Jag blir fast i boken redan från första sidan och där blir jag kvar - det blir sträckläsning för mig, bra driv genom hela boken. Boken har korta kapitel, vilket jag älskar. Det blir en spännande upplösning med fängslande, gåtfulla och oväntade tvister - vilket jag inte på något sätt kunde förutse - lysande.
Betyg saknas
Det här är den andra delen i Oresvärds serie om Vargön. Boken är en spänningsroman och det är verkligen en läsvärd bok.

Mona Schiller, bokens huvudperson, är en orädd kvinna som tillsammans med sin hjälpreda Hedda åtar sig ett detektivfall. De ska försöka utreda vad det egentligen var som skedde när Elsa, en elvaårig flicka, blev bortförd framför sin styvpappas ögon 18 år tidigare. En ny flicka försvinner och polisen söker då upp Frank, Elsas styvpappa. Mona och Heddas uppgift blir att rentvå honom. Mona och Hedda är inte alltid överens om hur det här ska ske och deras olikheter ger än mer spänning till berättelsen.

När Mona och Hedda börjar gräva i fallet märker de mycket snart att det är riktigt mörka krafter som lurar i samhället. Vem kan de egentligen lita på? Vägen mot sanningen kantas av misstro, rädsla och av religiös fanatism. Är det kanske en religiös grupp som ligger bakom de märkliga försvinnandena eller är det något annat som försiggår i den lilla byn? Kommer Hedda och Mona att kunna rentvå Frank innan det är för sent eller kommer polisen med för starka bevis mot honom?

Vad jag tycker om boken
Om man är en läsare som gillar trolska naturbeskrivningar, lite religiösa kopplingar och en berättelse som hela tiden ger små ledtrådar är det här rätt bok att läsa. Ledtrådarna innebär att läsaren kan lista ut hur saker och ting hänger samman men de leder inte till att boken blir tråkig. Boken har ett bra driv och korta kapitel. Språket är välskrivet och skildringen av karaktärerna fungerar bra. Trots det finns det något som gör att jag inte riktigt fastnar i den här boken. Det har nog att göra med kopplingarna till mysticism, religion och liknande. Det här är ingen deckare i den bemärkelsen.
Mitt omdöme:
Vem är det som smyger utanför Monas hus? Ska hon hitta Elsa? Det är frågor som väcker min nyfikenhet i hela boken. Jag sträckläser denna spännande bok. Mona är en karaktär som jag har kommit att tycka om. Hon och den lite trasiga Hedda är en perfekt duo. Man märker att de har personkemi. Det gör boken mer spännande. Boken är stark,mörk, och mycket bra. Jag sitter med andan i halsen flera gånger. Den är väldigt välskriven. Den har allt en bra bok ska innehålla och den är svår att lägga ifrån sig, Trovärdiga karaktärer. Man känner Franks desperation att få veta vad som har hänt Elsa. Den är inte förutsägbar. Har ett slut som både överraskar och berör. Detta är inte bara bra,det är galet bra. Boken är lättläst och har korta kapitel.Det tycker jag gör så att spänningen höjs. Boken är fängslande och det är helgjuten spänning. Detta är en författare att hålla koll på. Jag rekommenderar varmt boken Älvdansen. Hoppas på fler böcker om Mona.