Vegansk husmanskost

Jävligt god vegansk mat
Bok av Gustav Johansson
Att äta en växtbaserad kost har många fördelar. Det är det bra för djuren, klimatet och kroppen. Vegansk mat är hälsosam och klimatsmart vilket gör att allt fler väljer att helt eller delvis övergå till en vegansk kosthållning. Här kan du läsa om hur du kan laga veganska varianter av klassiska husmanskosträtter. Enkelt, nyttigt och väldigt gott!.
Det här är boken för den som vill äta vegankost och samtidigt få ta del av alla rätter man är van vid. I en tid då många veganrestauranger mest erbjuder groddar och bönor så blir efterfrågan på en djur- och miljövänlig husmanskost allt större. Människor vill kunna äta etiskt framställd mat utan att behöva finna sig i en ensidig kost. I Vegansk husmanskost visar författaren läsarna hur enkelt det faktiskt är.

En bok utan pekpinnar
Gustav Johansson, som till vardags driver matbloggen Jävligt gott, lyckas motivera läsarna att laga växtbaserade rätter utan att komma med pekpinnar. Han riktar sig till helveganen såväl som till köttätaren som vill byta ut några av veckans rätter till veganvarianter. Han skriver t.o.m. att det är okej att fuska ibland och t.ex. byta ut den växtbaserade osten mot en mjölkbaserad. Hans mål är naturligtvis att få fler människor av bli veganer, men han är villig att hjälpa dem att ta ett steg i taget.

Att veganisera svensk husmankost
Gustavssons kokbok är inte enbart en hyllning till veganismen utan lika mycket till vår svenska husmanskost. Boken kryllar av härliga, retroinspirerade bilder på klassiska maträtter som lagts upp på tallriken på ett traditionellt sätt. Läsarna får lära sig hur man gör veganska alternativ till fiskpinnar, kåldolmar, smörgåstårta, dillkött, bacon, kroppkakor, pannkakor, kalops och tacos. Gustavsson bjuder dessutom på en rad spännande tips inför julhelgen och midsommarfirandet, samtidigt som han ger oss en rejäl dos kulturhistoria och lär oss en del om moderna råvaror.

Mer än en kokbok
Vegansk husmanskost sticker ut bland andra kokböcker genom sin uppsjö av anekdoter. Författaren berättar om sitt intresse för matlagning i allmänhet och om sin familj. Han gör också små inlägg i den politiska debatten, och pekar bl.a. på att det är viktigare att förenkla konsumtionen av växtbaserade produkter istället för att bara försvåra köttkonsumtionen.