Ändå inte försvunnen

Bok av Lasse Berg
Författaren Lasse Berg och hans fru Ingrid var ute och reste i Sydafrika när de fick telefonsamtalet som fullständigt raserade deras tillvaro. Dottern Linda, 34 år gammal, hade just förblött i parets lägenhet efter en fullständigt osannolik olycka. Efteråt kunde Lasse inte skriva en rad. Men två år senare, när Ingrid reste bort, satte sig Lasse vid datorn igen. Sorgens fördämningar rämnade, skrivandet gick inte att stoppa och sommaren 2018 fanns plötsligt boken där. Ändå inte försvunnen är Lasse Bergs nedstigning i sorgen djupt personlig och ändå helt allmängiltig. Här får vi följa honom när han, genom minnet av Linda, försöker ta sig igenom det värsta en förälder kan råka ut för. Men det är också en typisk Lasse Berg-bok där han angriper sitt ämne genom att söka i människans ursprung. Att älska, mista, sörja och trösta kanske är det detta som gör oss mänskliga? Lasse Berg har i decennier beskrivit världen för oss i böcker, tv-filmer, reportage och radioprogram. Han är hedersdoktor vid Lunds universitet och en uppskattad berättare och sommarpratare. Hans Kalahari-serie om människans ursprung har sålt i nästan 100 000 exemplar. 2011 blev han nominerad till Augustpriset för sin bok Skymningssång i Kalahari.
"Det var just då jag sa till Ingrid att jag nog aldrig varit så lycklig. Men det var i den timmen som vår älskade dotter Linda förblödde i en annan del av världen."

För fyra år sedan dog Lasse Bergs dotter Linda i en svårbegriplig olycka, en så fruktansvärd händelse att läsaren plötsligt utvecklar en tidigare obefintlig rädsla för stora krukor. I sin bok beskriver han sorgen och saknaden, den ödmjuka inställningen till att inte döma andra för hur de reagerar och agerar. Inte ogilla de som byter trottoar för att slippa prata, inte förakta de som kommer med floskler och försöker ge tröst på "fel" sätt.

Själv har han ingen lust att skriva, att vara med andra än dotterns vänner, att göra någonting alls utom att följa det amerikanska valet och förfasas över Donald Trump. Hans livslinor den första tilden är frun och amerikansk politik. Efter de omedelbara reaktionerna, efter ett år, ett och ett halvt, två, kommer grubblandet, funderingarna. Hur finner man mening i döden av en älskad dotter? Det får man inte. Man lär sig av den hon var när hon levde. Genom den genomgoda Lindas ögon undersöker Berg rasism, främlingsfientlighet och motsäger de som påstår att människan är självisk och naturligt rädd för det okända.

Klimat, antirasism och beskrivning av en sorg som känns i ryggmärgen."Ändå inte försvunnen" är en fantastisk liten bok och jag blir starkt berörd av sorgen, samtidigt som jag gärna hade lärt känna Linda, född endast ett år efter mig.