Lignumkorset

Viktor Nilorak
Gussen, Maria och siameskatten Viggo tar sig till Spanien på obestämd tid. De lär känna landet samtidigt som deras dagar fylls med allt från katters dråpligheter till mystik och äventyr. Maria är författare men drömmar, religiösa symboler, tal och andlighet leder dem mot staden där det sanna korset sägs finnas, lignumkorset.
2 utgåvor
Välj utgåva
Lignumkorset : en resa i tid och rumSvenska - Pocket
ISBN: 9789176839461
Lignumkorset : En resa i tid och rumSvenska - E-bok
ISBN: 9789176839478
Denna förhållandevis okända bok från 2016 handlar om ett par som vill testa något nytt, en annorlunda livsstil. De säljer allt de har i Sverige och drar till Spanien med nio resväskor och en katt. Väl i landet inträffar en rad märkliga händelser som inte alltid kan förklaras med logik och sunt förnuft. Läsaren får följa med på ett äventyr som innehåller allt från feelgood och kulturhistoria till spänning i samma genre som Dan Brown. Andlighet och numerologi är genomgående teman. Huvudpersonerna i boken blir involverade i något de inte alls förväntat sig, men allt knyts ihop till slut.

Viktor Nilorak är nog okänd för de flesta och det är dessutom en pseudonym. Enligt författarintervjun är det en akademiker som ville försöka sig på att skriva mer fritt; det är upp till läsaren att dra slutsatser som har med vår samtid att göra.

Det som är bra med Lignumkorset är känslan av frihet och spänningen som kommer med allt som sker. Boken är djuplodande och tänkvärd på många sätt samtidigt som den är lättsam, inte minst tack vare katterna som figurerar i storyn.

På minussidan kan nämnas en del kursiva stycken med mycket information som man inte riktigt orkar läsa (även om de är intressanta). För den som inte är det minsta nationalistiskt lagd kan nog de kulturromantiska delarna upplevas provocerande.

Jag skulle rekommendera Lignumkorset - En resa i tid och rum till alla som är nyfikna på Spanien och som gillar böcker med mystik, andlighet och spänning i nutid! Och, där det också finns ett djupt tänk, om man är redo att ta det till sig.