Jag kommer sen...

Bok av Eva Wiklund
Jag kommer sen… är en dokumentärroman som handlar om diskoteksbranden i Göteborg 1998. Anne-Britt förlorar sin dotter Johanna i branden, och i den här boken får vi följa Anne-Britts väg genom sorgen efter sin älskade dotter. Till viss del är boken baserad på intervjuer med överlevande, brandmän och andra personer som på olika sätt berörts av branden.
2 utgåvor
Välj utgåva
Jag kommer sen...Svenska - Pocket
ISBN: 9789186675547
Jag kommer sen-Svenska - Inbunden
ISBN: 9789185429899
En oerhört gripande bok om en mamma som förlorar sin dotter i Diskoteksbranden i Göteborg. Denna händelse kommer jag aldrig glömma. Det var så fruktansvärt hemskt att så många ungdomar miste sitt liv och att så många fick brännskador för resten av sina liv. Det är helt sanslöst att sånt här ska få hända. Men boken var riktigt bra om än mycket sorglig. Jag kan inte ens föreställa mig hur fruktansvärt det måste vara att förlora sitt barn. Det går inte att förstå
30 oktober 1998 rasar en brand i en diskotekslokal nära Backaplan i Göteborg. Natten kommer att förändra livet för hundratals personer som var där och för anhöriga. Natten då 63 ungdomar miste sitt liv i en fruktansvärd katastrof som hade kunnat förhindrats på flera olika sätt.
Dagen efter branden vaknade Sverige upp i sorg. Ungdomarna som dog var 12-19 år gamla och det var svårt att ta in att en sådan katastrof kunde inträffa i Sverige. Det var den värsta branden i modern tid.

I boken "Jag kommer sen..." berättar mamman till ena brandoffret om tiden innan, under och efter branden. Hennes gripande historia om sorgen över att behöva begrava sitt tonåriga barn lämnar ingen oberörd. Johanna var bara 16 år när hon tillsammans med sin bästa vän besökte diskoteket, ovetandes om att det skulle bli hennes sista kväll i livet. De sista orden till sin mamma var just bokens titel, "jag kommer sen". Ett par dagar senare får mamma Eva identifiera Johannas kropp på bårhuset, efter över ett dygn i ovisshet över om hon är vid liv eller inte.

Boken avhandlar Johannas uppväxt, Evas sorg och hur hon sedan går vidare i livet och byter inriktning i karriären. Eva utforskar sin mediala sida och blir engagerad i föreningen för backabrandens offer och anhöriga.
Vid sidan av detta får vi också följa den polisjakt och samhällets syn på branden och vem det egentligen var som startade den. Det dröjde år innan de skyldiga äntligen kunde gripas och många blev förvånade över att även de var några ungdomar som hade tänkt besöka diskoteket. Arga över att de inte fick komma in utan att betala inträde bestämde de sig för att hämnas genom att starta en liten brand. Att många olycksaliga händelser skulle leda till att 63 ungdomar fick sätta livet till kunde de inte i sin vildaste fantasi föreställa sig.

En otroligt gripande berättelse om att förlora ett barn och en intressant samhällsskildring för alla som minns eller har hört talas om diskotekbranden 1998.