Gängmedlem

Bok av Geir W. Stakset
I den här boken får vi ta del av de kriminellas egna berättelser. Aje började sin laglösa bana med att sälja narkotika till såväl gympalärare som socialsekreterare, och klättrade så småningom uppåt på karriärstegen genom att importera knark från utlandet. Danne var narkotikakurir i semesterparadiset innan han hamnade på Tidaholmsanstalten, och Magnus bytte ett vanligt Svenssonliv mot mc-klubben.
4 utgåvor
Välj utgåva
GängmedlemSvenska - E-bok
ISBN: 9789186623272
Gängmedlem : en annan sida av SverigeSvenska - Inbunden
ISBN: 9789186623197
Gängmedlem : en annan sida av SverigeSvenska - Ljudbok
ISBN: 9789188919953
Gängmedlem : en annan sida av SverigeSvenska - Pocket
ISBN: 9789186623289
I den här boken får vi följa en del av Sveriges undre värld under stora delar av 80-, 90- och 00-talet. I fokus står göteborgaren Aje och hans närmaste kompisar. De går från småpojkar som hittar på bus till att vara med och starta några av Sveriges värsta MC-gäng.
Boken bygger på sanna historier och i mittuppslaget finns många artiklar från kvällstidningarna om Aje, Danne och Magnus. Deras historier är i många fall häpnadsväckande och så långt ifrån det vanliga svenssonlivet man kan komma.

Som läsare förfasas man många gånger över huvudpersonernas agerande. Det är många vapen- och knarkaffärer som går snett eller som är nära på att göra det. Och visst lever de ett liv i överflöd där pengar inte längre är ett problem när de ligger på topp. Men priset de betalar för det är att de hela tiden måste se sig om, aldrig kan de slappna av. Både polisen och fiender kan ge sig på dem när som helst och allt är egentligen en fin balans mellan liv och död.

Det jag gillar med boken är att den ger en bra inblick i hur enkelt det kan vara att hamna snett. Aje ville bara tjäna lite extra pengar och sålde på den tiden lagliga steroider när han gick i skolan. När flera tragiska händelser i hans liv avlöser varandra så är det lätt att glida med i de redan existerande gängen. Att han sedan skulle bli en ledare och dras till allt större och farligare affärer var inte ett så stort steg.

En annan karaktär, Danne, blev knarkkurir på Kanarieöarna redan som tonåring. Även hans liv har varit kantat av tragiska händelser där han tidigt hamnat utanför systemet och den tryggheten vi borde kunna erbjuda alla barn i Sverige. När han väl återvände tillbaka till Sverige efter ett fängelsestraff i Spanien blev han istället den yngsta personen som någonsin suttit på Tidaholmsanstalten - Sveriges farligaste fängelse.

Författarna till Gängmedlem har gjort ett otroligt bra jobb med att sammanställa de olika männens historier så att de flyter på på ett intressant sätt. Att allting dessutom är sant ger läsaren en bra inblick i vad det egentligen var som hände under 90- och 00-talet då MC-gängen härjade som värst i Göteborg och andra delar av landet. Saker man bara trodde hände på film skedde i själva verket runt oss hela tiden, här i verkligheten.