Ostkompaniets Njutningslära

Bok av Michel Jamais
Ostkompaniets njutningslära handlar om hur vi kan lära oss att njuta mer av livets goda. En sybarit är en njutningsmänniska och författaren menar att vi alla kan bli sybariter. Det krävs varken någon omfattande mat- eller dryckeskunskap. Istället måste man ha rätt inställning och respekt för hantverket, produkterna, traditionen och produktionsprocessen.
Denna bok handlar om njutning. En sybarit är ett annat ord för njutningsmänniska och i denna bok beskriver författaren hur vi alla kan lära oss att njuta lite mer. Man behöver varken vara matnörd eller vinexpert för att kunna tycka om goda saker. Boken beskriver vikten av att förstå smakkombinationer, produkternas egenskaper och uppskatta mat. Det handlar varken om prislappen på vinet eller hur exklusiv rätten är. Det är snarare en mentalitet som går ut på att njuta av livets goda.

Jag har många böcker av Michel Jamais och jag tycker vanligtvis att de är otroligt intressanta, pedagogiska och läsvärda. Ostkompaniets njutningslära håller dock inte samma nivå som de övriga böckerna och jag är till och med lite besviken. Jag trodde att jag skulle lära mig mer om ost- och vinkombinationer, men det var istället en ganska flummig bok utan struktur.