Miljardären som försvann

Bok av Ola Lauritzson
På 80-talet lyckas affärsmannen Carl-Eric Björkegren på rekordtid bli en av landets mest förmögna människor. Men hans glamorösa leverne blir inte långvarigt och när kraschen är ett faktum förlorar han allt. Han flyttar till sitt sommarhus i Skåne, trots att det står högt på konkursförvaltarens lista. En sommardag år 1994 är han plötsligt försvunnen. I huset saknas hans pass, necessär och resegarderob - dessutom finns det tecken på tumult. Trots ett idogt arbete står polisen tomhänt och någon lösning på fallet dyker aldrig upp. Vad var det egentligen som hände den där sommaren? "Miljardären som försvann" är en skönlitterär version av vad som kan ha hänt med Carl-Eric Björkegren, i boken kallad Eric Palmér. Fallet är fortfarande olöst och en mordutredning är fortsatt öppen. Alla namn är fingerade. Ola Lauritzson, född 1974, är en svensk författare, civilekonom och hälsoentrepenör från Helsingborg. Han har skrivit flera böcker om GI-metoden och gav år 2013 även ut sin första roman.
5 utgåvor
Välj utgåva
Miljardären som försvannSvenska - E-bok
ISBN: 9789186603298
Miljardären som försvannSvenska - Pocket
ISBN: 9789186603380
Miljardären som försvannSvenska - Inbunden
ISBN: 9789186603168
Miljardären som försvannSvenska - Ljudbok
ISBN: 9789186603373
Miljardären som försvannSvenska - Ljudbok
ISBN: 9788726498868
Cold cases är ofta fascinerande och intressanta tycker jag. Jag tycker också att alla brott bör klaras upp, att alla brottsoffer liksom förtjänar det. I maj 2019 fick jag flera pocketböcker, varav en var en roman baserad på verkliga händelser. Ola Lauritzsons bok Miljardären som försvann handlar om Carl-Eric Björkegren som försvann 1994. Boken, som gavs ut 2011, är dock fiktion, men skulle kunna skildra vad som egentligen – eller nästan egentligen – hände.

Tja boken handlar alltså om vad som kan ha hänt Carl-Eric Björkegren. Här lanseras en teori om att hans nyaste butler på nåt sätt var inblandad när indrivare försökte roffa åt sig Björkegrens gömda pengar. I boken lyckas Carl-Eric Björkegren smita och ta sig långt bort från sommarstugan som blev hans hem efter konkursen. Det här fallet är fortfarande inte löst och även om Björkegren är dödförklarad sen 2005 är utredningen fortfarande öppen. Det är många som vill veta vad som hände och det är många frågor som saknar svar. Den här boken bygger på intervjuer med Björkegrens familj och affärsbekanta. Och även om det är en roman känns den väldigt realistisk.

Jag är fascinerad av den här typen av historier, som sagt. Det är riktiga gåtor och svaren på gåtan Björkegren kan delvis finnas i den här boken. Men vart tog han vägen och om han är död, vilket han åtminstone på grund av ålder troligen är nu, var är hans kvarlevor?

Mitt omdöme blir det högsta. Jag är ännu mer nyfiken på vad som egentligen hände nu!