Champagne

Champagne: 49 million bubbles in a bottle
Bok av Fredrik Schelin
Författaren och champagneexperten Fredrik Schelin beskriver detaljerat om allt som har med det franska bubblet att göra. I boken går han igenom hur drycken produceras, de olika stilarna, området, historian och utvecklingen. Här finns även en lista med de 100 bästa champagnerna samt en reseguide till regionen Champagne i norra Frankrike.
Precis som namnet antyder är detta en bok om Champagne som är världens mest berömda bubbel. Detta mousserande vin kommer från den franska regionen med samma namn. Boken är full av fakta och pratiska tips om vad som kan ätas med drycken. Perfekt för såväl dryckesentusiaster som de som jobbar med vin.

Få viner är så pass mytomspunna, omtalade och omtyckta som Champagne. Denna bok ger läsaren mer information om vinet och platsen där det odlas. Författaren Fredrik Schelin är en av Sveriges champagneexperter och här guidar han läsaren genom allt som har med den bubblande drycken att göra. Han skildrar dryckens historia, tillverkningssättet, regionen samt beskriver vad en årgångschampagne är för något. Han tipsar om de 100 bästa champagnerna och 12 av de bästa tillverkarna. Dessutom utvecklar han boken med en lite reseguide till området. Han tipsar om hotell, restauranger och vingårdar som tar emot besökare. Riktigt bra för den som är intresserad av att åka dit.

Min favoritdel handlar om dryckens utveckling. Champagne är en mycket traditionell dryck och produktionen är hårt reglerad. Däremot ändras efterfrågan och producenterna tvingas lyssna. Författaren beskriver skillnaden mellan de olika sorterna samt biodynamiska och ekologiska champagner. Mycket läsvärd bok!