En bok sprit : om Sveriges brännerier och spritkultur

Bok av Örjan Westerlund
I Sverige är vi erkänt duktiga på mat och dryck. Vi är också framgångsrika både avseende olagrad vodka och lagrade godsaker som Grönstedts konjak och Black Ribbon whisky. Dessa kommer från Vin & Sprit. Något som inte avhandlats tidigare i en bok är de mindre tillverkarnas entreprenörsanda. Ute i landet finns en rad mindre företag som framställer svensk kvalitetssprit. Det görs sockerbetsrom på Gotland, maltvodka i Nyköping, det bränns i Roslagen och det glöder under whiskypannorna hos Mackmyra i Gävle. Denna bok knyter samman dessa tillverkare och beskriver dem och deras visioner, var för sig. Till deras produkter knyter författarna en mängd grundläggande fakta om sprittillverkning och historia, liksom en god laddning roliga detaljer om hembränning, ekfat, råvaror och så några myter. Kulinarisk historia och spritkunskap i en bok "En bok sprit - svenska brännerier" berättar om den unika kultur som svensk snaps bär med sig, inklusive visor och allt. Boken får läsaren att höja på ögonbrynen, tack vare detaljer som här samlats på ett ställe. Till detta kommer en rad recept av Marie Törnblom. I samarbete med författarna har hon komponerat några rätter med anknytning till de olika tillverkarna. Boken är ovanligt nog upplagd i mindre portioner, utan långa utläggningar om tillverkningsdetaljer etc. Detta är en modernt designad genomgång av vårt kulturarv och spirande företagaranda i den kulinariska spritindustrin! Rubrikerna på kapitel eller faktarutor: - Träkumla bränneri på Gotland - Roslagens bränneri i Norrtälje - Nils Oscar maltvodka - Mackmyra Whisky, en otrolig historia om en blivande kioskvältare. - Whiskypannorna i Nöbbelöv, historien om hur Skåne fick en vänort i Skottland - Ek: Sparbankens, vishetens och vintillverkarens träd - Hembränning - puttrande stugor, farliga brygder och FOA-brännare - Krydda snaps; inte svårare än matlagning - Spritens råvaror; vete, potatis, sparris och äpplen.