Död åt tsaren

Death to the Tsar
Bok av Fabien Nury
"Död åt Tsaren" är en bok om det ryska tsardömet de olika händelserna under den eran. I den här boken kan du läsa om det som ledde till fallet av tsarfamiljen. Du får möta storfursten Sergej Alexandrovitj som är släkt med tsaren och som kämpar mot traditionerna samtidigt som han märker hur folket lider.
3 utgåvor
Välj utgåva
Död åt tsaren : en sann sovjetisk historiaSvenska - Inbunden
ISBN: 9789197780056
Death To The TsarEngelska - Inbunden
ISBN: 9781785866418
Död åt tsarenSvenska - Inbunden
ISBN: 9789197780049
Death to the Tsar är en historieskildring i serieform som skrivits av Thierry Robin och tecknats av Fabien Nury. Nury och Robin ligger sedan tidigare bakom den farsartade skildringen av Stalins död i The Death of Stalin, en seriebok i samma form som denna som senare filmatiserades i regi av Armando Iannucci. Om det är en liknande fars du är ute efter är det inte vad du kommer att serveras i den här boken. Till skillnad från föregångaren är Death to the Tsar snarare en melankolisk och sorgesam skildring av några kritiska händelser under åren som ledde fram till ryska revolutionen.

Den här boken centrala karaktär är den då ryske tsarens kusin, Sergei Alexandrovich som vid tiden då boken utspelar sig var generalguvernör i Moskva. Upprinnelsen till Rysslands kommunistiska revolution är välkänd. Folket var fattigt och många svalt, också i Moskva. Det är under en stor protest, under 1900-talets inledning, till följd av den utbredda hungersnöden som boken tar avstamp. Generalguvernören råkar tappa sin vita näsduk, något som hans soldater uppfattar som en order till att skoningslöst öppna eld mot folkmassan. Marxistiska revolutionärer hade redan innan det tragiska händelseförloppet bedrivit en ambitiös terrorkampanj med mål att störta tsaren och hans familj. Massakern gör förstås inte deras, och folket ilska mindre. Marxisterna inleder nu en operation med målet att döda Sergei.

Men tro inte att detta är en svartvit historia som drar en tydlig linje mellan de onda och goda. Generalguvernören skildras som en man fångad av sitt öde i en roll han egentligen inte vill ha. Som boken berättar det är han uppriktigt bestört över den tidigare nämnda massakern. Boken låter oss också följa marxisterna som idogt sätter igång en plan för att mörda guvernören, en historia som av allt att döma berättas utifrån dagboksanteckningar som efterlämnats av de inblandade.

Det är uppenbarligen en väl researchad historieskrivning, även om det förekommer en hel del spekulationer. Nury och Robin drar till exempel slutsatsen att Alexandrovich var homosexuell. Enligt mina egna, visserligen ytliga, efterforskningar är det tydligen omtvistat. Exakt hur författarna kan ha så bra koll på vad attentatsmännen hade för sig inför bombdådet är också oklart. Nury och Robin tycks med andra ord ha tagit sig vissa friheter för att kunna berätta en historia som i många lägen är ganska rörande. Death to the Tsar rekommenderas varmt till den som är intresserad av historia i allmänhet och serier i synnerhet.