Ingenting och allting

Everything, Everything
Bok av Nicola Yoon
Maddy är ingen vanlig sjuttonåring. Hon lider av en mycket sällsynt sjukdom som gör att hon inte klarar av att vistas utanför sitt hus. En dag fångas Maddys uppmärksamhet av den nyinflyttade Olly. Från varsitt fönster betraktar de sedan varandra och snart utvecklas deras kontakt till att chatta på nätet. Det dröjer inte länge innan Maddy inser att hon behöver träffa Olly, och det får kosta vad det kosta vill.
Efter att ha läst "Idag är allt" av Nicola Yoon sp var jag bara tvungen att läsa den här "Ingenting och allting".

Det är så mycket hjärta och smärta i den här boken (Precis som det är i många ungdomsböcker). Det är om den där första riktigt himlastormande förälskelsen. En riktigt fin kärlekshistoria. Jag tyckte väldigt mycket om den.
Denna bok handlar om en tjej som har levt med en obotlig sjukdom i hela sitt liv. Sjukdomen gör att hon inte kan gå ut. Men så en dag flyttar en kille in i huset brevid och hon blir kär. Ska hon ta steget ut och riskera livet eller ska hon stanna inne?
——-
Denna bok var bra tycker jag. En fin roman med en twist på slutet.
Madeline är sjutton år och lider av en obotlig sjukdom. Sjukdomen gör att hon inte har något immunförsvar alls och därmed inte tål någonting. Eftersom hon inte får utsättas för någon risk att bli smittad är hon isolerad i sitt hem tillsammans med sin mamma och sjuksköterskan Carla som varje dag kommer till Madelines hus. Madeline tillbringar sina dagar med att plugga på distans och läsa böcker. På kvällarna spelar hon ofta spel med sin mamma.

Så en dag flyttar det in en ny familj i huset bredvid. Madeline tittar ofta ut genom fönstret, och hon följer den nya familjen mycket noga, hon lär sig till och med familjens schema. Tonårskillen i den nya grannfamiljen fastnar hon särskilt för. De börjar chatta med varandra och i denna chattkonversation tar en något annorlunda kärlekshistoria sin början.

Boken går snabbt att läsa då den har ganska luftig text. Det vanliga romanformatet varvas med chattkonversationer och anteckningar. Jag gillar upplägget när olika sorters text varvas i en och samma bok, så länge det är snyggt och tydligt gjort, vilket det i den här boken är. Det är en sorglig och hemsk berättelse, men där finns också mycket utrymme för kärlek, längtan, hopp och humor.