Till matens försvar

In Defense of Food
Bok av Michael Pollan
Att mat och ätande skulle vara i behov av något försvar verkar kanske motsägelsefullt i en tid när »övergödning« framträder som ett allvarligare hot mot människors hälsa än undernäring. Men det mesta av det vi i dag konsumerar är inte mat, menar Michael Pollan, och vårt sätt att inmundiga detta - i bilen, framför teven och i ökande omfattning ensamma, är inte att betrakta som måltider. I vår så kallade västerländska diet har mat ersatts med näringsämnen och sunt förnuft med förvirring. Resultatet har blivit vad Pollan kallar den amerikanska paradoxen: en märkbart sjuklig befolkning som är fullständigt fixerad vid näringsämnen, kosthållning och föreställningar om att äta sunt. Ju oroligare vi är för att inte få i oss rätt näringsämnen, desto mindre hälsosamt lever vi. I »Till matens försvar« redogör Michael Pollan för hur den västerländska dieten uppkommit men också hur vi kan ta oss ifrån den. Han berättar hur vi kan välja rätt mat, till exempel genom att undvika allt som inte din mormors mor kan känna igen som mat, och han ger råd om hur vi kan hitta tillbaka till glädjen i att äta. För mat handlar också om njutning och gemenskap, och om vår relation till naturen. »Till matens försvar« utkom 2008 i USA och har sålts till femton länder.