What Made Maddy Run

Kate Fagan
Maddy Holleran var en mycket populär och framgångsrik idrottare, men när hon började på det efterlängtade colleget märkte hennes föräldrar att hon förändrades. Likt många andra unga människor idag kämpade hon mot den press som samhället och sociala media skapar och drabbades av depression. En depression som till slut tog hennes liv.
Den amerikanska journalisten Kate Fagan skrev under 2015 en artikel om den fantastiskt framgångsrika collegefriidrottaren Madison Holleran, som efter sitt första universitetsår tog sitt liv. Kate Fagan fick ett enormt gehör efter att artikeln släppts ifrån massvis med unga kvinnor som hade kämpat med de känslor som Kate beskrivit att Madison känt under sitt liv. Kate Fagan bestämde sig för att skriva om denna unga kvinna då hon under en längre period jobbat hårt för att öka uppmärksamheten kring mental ohälsa och de extrema konsekvenser som kan följa om denna ohälsa inte behandlas. Efter att artikeln blivit en sådan succé bestämde sig Fagan för att skriva en bok om Madison. Med Madisons familjs godkännande fick Kate Fagan tillgång till Madisons textmeddelanden, sociala medier och dagböcker. Det gjorde att Kate kunde återskapa stora delar av Madisons gymnasie- och universitetsår.

Madison Holleran var en väldigt framgångsrik friidrottare som bodde med sin familj i nordöstra USA och fick bland annat All Star-utmärkelser inom långdistanslöpning. Efter att ha gått ut gymnasiet med toppbetyg blev Madison antagen till ett av de främsta universiteten i USA, University of Pennsylvania. På UPenn skulle Madison tävla med skolans friidrottslag parallellt med med vetenskapliga studier. Madison hade allt hon drömt om i sitt liv, men det hennes nära och kära inte kände till var att hennes allmänna välmående inte kunde vara sämre. Denna bok tar läsaren på en känslosam resa i tankarna hos en tonåring som inte förstår varför hon inte kan vara lika glad som alla andra.

Personligen var denna bok fantastisk läsning på många olika sätt men också väldigt känslosam. Kate Fagan gjorde ett fantastiskt jobb med att återskapa den person som Madison var, vilket gjorde det än svårare att uppleva det självmord som tog Madisons liv. Jag rekommenderar starkt denna bok.