Lika visst som gryningen

As Sure as the Dawn
Bok av Francine Rivers
Lika visst som gryningen är den tredje boken i serien Lejonets märke. Den handlar om den forne gladiatorn Atretes och den nyblivna änkan Rispa. Rispa har tidigare adopterat Atretes son Caleb, som Atretes nu vill ha tillbaka. För att slippa lämna ifrån sig pojken följer Rispa med Atretes på hans resa mot Germanien.
9 utgåvor
Välj utgåva
As sure as the dawnEngelska - Pocket
ISBN: 9780842339766
Lika visst som gryningenSvenska - Pocket
ISBN: 9789188430724
Demring i nord
ISBN: 9788252033199
As Sure As the DawnLjudbok
ISBN: 9781436153751
As Sure as the DawnEngelska - Inbunden
ISBN: 9781410479150
As sure as the dawn
ISBN: 9781414340913
Lika visst som gryningen är den tredje boken i serien "Lejonets märke" och tar vid där Ett eko i mörkret slutade. Författaren lämnar Hadassah och Marcus och fokuserar istället historien på den forne gladiatorn Atretes. Atretes togs som ung krigare till fånga av romerska legionärer och har sedan dess kämpat för sitt liv i Roms och Efesos arenor som gladiator. Han har till slut lyckats förtjäna sin frihet, och är nu inställd på att ta sig tillbaka till Germanien, där hans folk fortfarande lever.

Tidigare i serien har Atretes älskarinna Julia fött hans barn, ett barn han sagt att han inte ville ha, och Julias tjänarinna har därför gett barnet till Rispa, en ung änka som nyss förlorat sitt eget barn.
Men nu har Atretes ångrat sig och vill ha tillbaka sin son för att ta honom med sig tillbaka till Germanien. Rispa älskar redan pojken som sin egen och vägrar att lämna honom ifrån sig. Till slut ger sig Rispa och Atretes, tillsammans med den pensionerade romerske legionären Theofilus, iväg för att finna Germanien och Atretes hem.

Under bokens gång får man följa hur Atretes och Rispas relation utvecklas, hur Atretes hårda skal bit för bit börjar falla sönder, och hur Rispa börjar kunna se på honom med annat än förskräckelse. Francine Rivers är, som alltid, en mästare på att skildra sina karaktärers känslor och tankar. När man läser boken kan man nästan känna dofterna, se skogarna och höra ljudet av soldaternas hästar. Alla karaktärerna i boken är mycket verklighetstrogna, och det är lätt att svepas med i deras känslor och handlingar. Man känner med den sårade, arge Atretes och den frustrerade Rispa, och man kan lätt, trots att boken utspelar sig för tusentals år sedan, se sig själv i deras situation.