Kunde varit vi

Bok av Pia Hagmar
Johanna ser fram emot att börja om när hon köper det förfallna torpet. Här i Dalsland önskar hon en lugn tillvaro och vill fokusera på sitt nya journalistjobb. Men helt plötsligt är hon indragen i saker hon aldrig hade kunnat föreställa sig och hon vet inte längre vem hon kan lita på.
Kunde varit vi börjar som en rätt okomplicerad roman i hästmiljö, med inslag av förbjuden kärlek. Men saker är inte så enkla som de verkar, och snart byter även boken skepnad och läsaren har ändrat skepnad ovh blivit en psykologisk thriller. Det kändes annorlunda, och lite extra spännande.

Jag gillade den första delen bättre än den senare ändå, då jag blev så illa berörd av själva handlingen. Detta till trots är det en rakt igenom läsvärd och välskriven bok, med bra karaktärsbeskrivningar. Jag är relativt van att läsa thrillers, gissningsvis därför hade jag tidigt på känn vem som låg bakom det hemska dådet. Ändå kunde jag inte räkna ut hur boken skulle sluta.

Ett genomgående tema i boken är ensamhet och utanförskap, detta genomsyrar både Johanna och Patriks karaktärer. En blandvändare, gick ruskigt snabbt att läsa ut.
Pia Hagmar är i vanliga fall en väldigt uppskattad barn- och ungdomsförfattare och har många gånger blivit hyllad för sina många och långa bokserier om hästar.

I boken Kunde varit vi ger sig dock Pia på en ny målgrupp och en helt ny genre. Här vänder hon sig istället till vuxna och boken är en blandning av en roman och en psykologisk thriller.

Huvudkaraktär är Johanna som lever i Dalsland där hon planerar att påbörja ett nytt liv som journalist och renovera det förfallna torpet. Men ett barnmord får henne indragen på andra spår.

Detta är inte Pias bästa verk men ändå läsvärt.