Hon & han

Bok av Katarina von Bredow
Alicia gör allt för att försöka passa in bland de coola tjejerna på skolan. Hon sminkar sig och låtsas att hon är tillsammans med den snygga Lucas som bara existerar på Facebook. Men det är egentligen när hon är med Andreas som hon verkligen kan vara sig själv fullt ut.
Det här är en spännande bladvändarbok om livet i mellanstadiet och vad som är viktigt och oviktigt. Det är relationer och känslor i fokus. Men här finns också en annan, mycket viktig historia som jag skulle önska att alla barn i den åldern läste: om hur man inte kan vara säker på att den man träffar på nätet är den den utger sig för att vara. Mycket aktuellt ämne för åldern 9-12 år (och lite uppåt).
Hon & han är den andra delen av tre som handlar om Alicia och Andreas. De båda går på mellanstadiet med allt vad det innebär. Det är många känslor i omlopp, en önskan om att passa in och en önskan om att bli sedd.
I den första boken får läsaren uppleva allt genom Andreas ögon och känslor, den här andra delen skildrar istället allting från Alicias perspektiv. Man får läsa om hur Alicia slits mellan att passa in i det populära gänget i skolan och hur hon egentligen kan vara sig själv när hon är ensam med Andreas. Men Andreas är inte cool nog och istället låtsas Alicia att hon är tillsammans med en kille som heter Lucas.

Katarina fortsätter att skildra ungdomars liv på ett nära håll och kan beskriva känslor och händelser så detaljerat att man som läsare får en inlevelse i boken. Boken känns dessutom verklighetstrogen då de flesta känslor, händelser och intriger är sådana som skulle kunna vara direkt tagna ur det verkliga livet på mellanstadiet. Boken tar dessutom upp viktiga saker som att till exempel alla kanske inte är dem de utger sig för att vara på sociala medier och att det är lätt att skriva sådant som man egentligen inte vågar stå för.