Vinterdöda ting

Boken om vinterdöda ting
Bok av Peter Erik Du Rietz
Carl Cronhammer lever i Göteborg år 1896. Han rör sig i de finare kretsarna som den framgångsrika affärsman som han är. Ingen kan ana att han stiliga yttre är ett skal av en mörk hemlighet bevarad i hans inre. Förutom en person som mycket väl vet vad Carl är kapabel till.
3 utgåvor
Välj utgåva
Boken om vinterdöda tingSvenska - E-bok
ISBN: 9789198477108
Vinterdöda tingSvenska - Inbunden
ISBN: 9789198477115
Boken om vinterdöda tingSvenska - Pocket
ISBN: 9789177391302
Den här boken är uppföljare till boken Natten jag dog, skriven av samma författare. Boken kan dock lika gärna läsas helt fristående.

I boken möter läsaren Carl Cronhammer, framgångsrik affärsman i Göteborg. Året är 1896 och Carl bär på en liten hemlighet. Han är nämligen inte så mänsklig. Han är en Vrik. Det är ett rovdjur som liknar en vampyr. Han livnär sig på kött och blod från människor. Carl kan röra sig fritt, det syns nämligen inte att han är en vrik. Att få tag i mat är inte heller ett problem eftersom det finns många våldsverkare och annat som ingen bryr sig om.

Plötsligt finns en främling i Göteborg. Carls tillvaro är inte så trygg längre utan han får ge sig ut på resa. Men den här resan är inte bara positiv. Den kan innebära slutet på allt men den ger också Carl chans att hämnas på den vrik som orsakade att även Carl blev en sådan.

Vad jag tycker om boken
Jag gillar skräckböcker och det här är en sådan. Boken har bra skärpa och ett gott flyt rakt igenom. Både berättelsen, världen och vrikernas omgivning är väl uppbyggda och språket är helt fantastiskt. Carls vanliga värld är inramad av klass och stil. Vid sidan av det finns de fasansfulla monstren som gömmer sig i mörkret. Boken är rå och handlingen makaber, precis som man kan förvända sig. Att ha läst den första boken i serien är en fördel om man vill ha tagit del av hela vrikernas historia men det är absolut inget krav för att man ska kunna förstå boken. Det här är verkligen en läsvärd bok för alla som gillar rysningar som går längs med ryggraden under läsningen. Här finns all anledning att se sig omkring ibland för att konstatera att en vrik inte gömmer sig i skuggorna.